Hlavní obsah

Pořadatelé velkých letních festivalů během dubna zváží jejich konání

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé velkých letních hudebních festivalů během dubna zváží, zda kvůli epidemii koronaviru a nejistotě ohledně pořádání své akce uskuteční.

Článek

Stěžují si na nedostatek informací. Organizátoři Colours of Ostrava dnes oznámili, že letošní ročník přesouvají na červenec 2022. Již v polovině března pražskou hudební přehlídku Metronome Prague pořadatelé z letošního června přesunuli na 23. až 26. června příštího roku. „Budeme se snažit se situací bojovat, více oznámíme přibližně v polovině dubna,“ řekl ČTK spolumajitel jednoho z největších hudebních festivalů Benátská! Petr Pečený.

Festival Benátská! by měl konat od 22. července do 25. července v Liberci. „Naše situace je snadnější, protože nemáme převahu zahraničních kapel, které podle mých informací většinou ruší svá turné. Nikdo kompetentní nám ale nebyl zatím schopen říct, co nás čeká. Navíc se mi zdá, že se čím dál tím více lidí chce na festivalech s různými testy přiživovat. Zejména ty, které nejsou dotované, jsou tím strašně poškozované,“ uvedl Pečený. „Dotace vytvářejí letité nerovnosti na trhu a v současné době už to začíná být pro ty nedotované neúnosné,“ dodal.

Na nedostatek informací si stěžuje také promotér festivalu Hrady CZ Viktor Souček. Putovní festival by měl začít 9. července na hradě Točník a postupně navštívit do 21. srpna Kunětickou horu, Švihov, Rožmberk nad Vltavou, Bezděz, Veveří, Hradec nad Moravicí a Bouzov. „Čekáme a nevíme, co máme dělat. Stejně jako loni nevíme, na čem jsme a nemůžeme si nic plánovat. Nejlepší by bylo, aby stát jasně řekl, jestli festivaly budou nebo nebudou. Někdo se musí vyjádřit k tomu, za jakých podmínek a pro kolik lidí je možné festivaly uskutečnit. Potřebujeme konkrétní čísla, ať víme, na čem jsme. Chtějí to vědět i naši partneři a kapely. Festival našeho typu živí spoustu lidí, kteří s námi dělají celé léto,“ sdělil Souček.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno ve vysílání Rádia Impuls řekl, že se domnívá, že letos budou kulturní akce možné už v létě. Zřejmě se však neobejdou bez osvědčení o očkování. „I když možná nebudou velká shromáždění o deseti tisících účastnících. To si myslím, že nebude,“ uvedl.

Produkční festivalu Votvírák Martina Jablanovská uvedla, že zatím trvají na datu konání 18. až 20. června v Milovicích. „Budeme to řešit přibližně v polovině dubna,“ sdělila. Účast již potvrdili Chinaski, Divokej Bill, Rybičky 48, No Name, Škwor, Xindl X, Desmod, Mirai, Marie Rottrová a mnoho dalších. Od 10. června do 12. června by se měl konat na letišti u Hradce Králové festival Rock for People s účastí slavné americké kapely Green Day. Ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes dnes ČTK oznámil, že se o konání akce definitivně rozhodnou v týdnu po Velikonocích.

Reklama

Doporučované