Hlavní obsah
Online

Po polském prezidentovi se covidem-19 nakazil i ministr obrany

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak při připomínce začátku druhé světové války v září 2020.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet infikovaných výrazně roste v celé Evropě včetně Polska, kde se dál zpřísnila opatření. Virem se nakazil i prezident Andrzej Duda, podle jeho mluvčího se ale hlava státu cítí dobře. Dnes pozitivní test na covid-19 oznámil i polský ministr obrany Mariusz Błaszczak.

- Rusko za posledních 24 hodin zaznamenalo 16.710 nových případů nákazy koronavirem. Celkem se tak již v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel prokazatelně nakazilo zhruba 1,514 milionu lidí.

- Marc Short, šéf kanceláře amerického viceprezidenta Mikea Pence, měl pozitivní test na koronavirus. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na sobotní vystoupení viceprezidentova mluvčího. Sám Pence a jeho žena měli test na koronavirus negativní.

- Spojené státy v sobotu zaznamenaly rekordní nárůst nakažených, a to druhý den za sebou. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) přibylo v USA od pátku do soboty 88 973 nově infikovaných. V pátek země vykázala 79 963 nově nakažených.

Dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Ve Španělsku bude nouzový stav, omezí cesty i noční vycházení

    Španělská vláda v neděli na mimořádné schůzce schválila kvůli nárůstu počtu případů nového koronaviru na dva týdny nouzový stav, schválila také zakáz cestování mezi autonomními regiony s výjimkou nutných cest, například do práce, a zákaz nočního vycházení. Informoval o tom deník El País. V dekretu o nouzovém stavu už vláda výslovně zmínila, že ho plánuje prodloužit o půl roku, což ale musí schválit dolní komora parlamentu.

    Zatím není jasné, od kdy budou opatření platit. Podrobnosti již začal na tiskové konferenci sdělovat premiér Pedro Sánchez.

  • Rekord v počtu nových případů hlásí i Nizozemsko

    Víkend se v mnoha evropských zemích nesl ve znamení nejvyšších denních přírůstků od začátku epidemie. Francie dnes oznámila přes 52 000 nových případů, Itálie přes 20 000. V Nizozemsku poprvé zaznamenali více než 10 000 nakažených za den a vysokou denní bilanci oznámila i Británie, kde testy nákazu odhalily u téměř 20 000 lidí.

  • Biden obvinil Trumpa, že kapituloval před pandemií

    Kandidát demokratů na prezidenta Spojených států Joe Biden dnes obvinil prezidenta Donalda Trumpa, že před pandemií nemoci covid-19 kapituloval. Biden to prohlásil v reakci na výrok personálního šéfa Bílého domu Marka Meadowse, podle kterého nebude Trumpova administrativa šíření koronaviru kontrolovat, neboť řešení krize stejně přinese až vakcína. Meadowsovo vyjádření nebylo podle Bidena přeřeknutím, ale „upřímným uznáním toho, co bylo zjevně strategií prezidenta Trumpa od začátku krize: mávat bílou vlajkou porážky a doufat, že virus odejde, když jej bude ignorovat“.

  • Čínská provincie Sin-ťiang hlásí 137 nových případů nákazy

    V čínské autonomní oblasti Sin-ťiang vládní úředníci potvrdili více než 130 nových případů koronaviru. Místní vláda uvádí, že od neděle bylo potvrzeno 137 případů poté, co vyšetřovala možné blízké kontakty ženy, která měla v sobotu pozitivní test. Říká, že případy zahrnují pracovníky v továrně, kde pracují rodiče ženy. Vláda provincie tvrdí, že všechny případy jsou bez příznaků a že provádí testy PCR na více než 4,7 milionu obyvatel Kašgaru, píše NHK.

  • Izrael začne v listopadu s testováním vakcíny na dobrovolnících

    Izraelský institut pro biologický výzkum (IIBR) zahájil v březnu pokusy na zvířatech s vakcínou „BriLife“. Ministerstvo zdravotnictví a kontrolní výbor nyní daly zelenou, aby se testování dostalo do další fáze, která začne 1. listopadu. Osmdesát dobrovolníků ve věku mezi 18 a 55 lety bude sledováno po dobu tří týdnů, aby se zjistilo, zda se vytvoří virové protilátky, uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Druhá fáze, která má začít v prosinci, bude zahrnovat 960 lidí ve věku nad 18 let.

  • Ve Francii přibylo přes 52 tisíc nakažených, nejvíce od začátku pandemie

    Celkem se v zemi nakazilo téměř 1,2 milionu lidí, počet obětí se přiblížil k 35 tisícům.

  • Druhou demonstraci v Berlíně organizátoři zrušili

    Zhruba dva tisíce lidí se dnes sešly v centru Berlína na demonstraci proti opatřením, která přijala v boji s šířením nového koronaviru německá vláda. Většina účastníků akce na Alexanderově náměstí neměla roušky, nedodržovaly se ani minimální rozestupy, informovala agentura DPA. V německé metropoli se měla dnes odpoledne uskutečnit ještě jedna demonstrace, organizátoři ji svolali k Vítěznému sloupu v parku Tiergarten. Listy Bild a Berliner Zeitung očekávaly, že by na ni mohlo dorazit až 10 000 odpůrců vládních restrikcí. Organizátoři ji ale krátce před zahájením zrušili.

  • Koronavirem se po prezidentovi nakazil i polský ministr obrany

    Na twitteru o tom informoval zpravodaj České televize v Polsku Lukáš Mathé.

  • Ve Velké Británii přibylo méně případů než předchozí den

    Ve Velké Británii za posledních 24 hodin přibylo 19 790 případů nákazy koronavirem. Oproti sobotě je to o 3222 méně. Dalších 151 lidí s koronavirem za poslední den zemřelo. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Slovenská policie překazila plánovanou mši, měla proběhnout ve čtyři ráno

    Mše se měla konat v neděli ve čtyři ráno v okrese Hlohovec. Policisté poté, co je na konání mše upozornili uživatelé na sociálních sítích, navštívili v sobotu místního faráře a požádali ho, aby respektoval nařízení vlády i doporučení církve, informovala policie na Facebooku.

  • Bulharský premiér se nakazil koronavirem

    Bulharský premiér Boyko Borissov byl v neděli pozitivně testovaný na koronavirus. V karanténě je už od pátku, kdy byl v kontaktu s nakaženým. Na facebookovém účtu premiér uvedl, že po doporučení lékařů podstoupí domácí léčbu. Informovala o tom agentura Reuters.

  • V Berlíně se opět demonstruje proti koronavirovým opatřením

    Zhruba dva tisíce lidí se dnes sešly v centru Berlína na demonstraci proti opatřením, která přijala v boji s šířením nového koronaviru německá vláda. Většina účastníků akce na Alexanderově náměstí neměla roušky, nedodržovaly se ani minimální rozestupy, informovala agentura DPA. Dnes se má uskutečnit ještě jedna demonstrace, na kterou by podle německých médií mohlo dorazit až 10 000 lidí.

    Na Alexanderově náměstí v centru Berlína se shromáždila pestrá směsice občanů, mezi účastníky byli i starší lidé a rodiny s dětmi. Skandovala se hesla jako „Jsme tu a jsme hlasití, neboť nám kradou svobodu“ či „My jsme národ“, které se používalo při demonstracích v někdejší Německé demokratické republice v roce 1989.

  • Itálie zavírá kina a divadla, omezení se týkají i barů a restaurací

    Od pondělí budou v Itálii platit nové restrikce, které mají pomoci v boji s covidem-19. Uzavřou se kina, divadla, koncertní sály, posilovny, plovárny i lyžařská střediska. Muzea smějí zůstat otevřená, ale s omezeným počtem návštěvníků.

    Bary a restaurace budou muset přestat obsluhovat hosty úderem šesté hodiny večerní. Jídlo s sebou nebo na rozvážku nabízet mohou. Nová opatření mají zatím platit do 24. listopadu. Kromě toho musí nejméně 75 procent gymnazistů přejít na distanční výuku. Vláda rovněž naléhá na občany, aby doma nepřijímali hosty a aby nikam necestovali, pokud to není nutné.

  • Koronavirem se nakazil spolupracovník viceprezidenta USA

    Viceprezident Mike Pence pokračuje v kampani i poté, co se nákaza covidem-19 prokázala u jeho spolupracovníka Marca Shorta. Ten tak podle The Guardian nadále nedoprovází viceprezidenta na cestě po USA. Testovat se nechal Pence i jeho žena, oběma vyšel test negativně.

  • Největší japonské aerolinky ANA zruší kvůli koronaviru 3500 pracovních míst

    Největší japonský letecký přepravce ANA Holdings hodlá do tří let zrušit zhruba 3500 pracovních míst. Informoval o tom v neděli japonský list Jomiuri. Firma, která loni zaměstnávala 43 500 lidí, se nyní potýká s negativními dopady šíření koronaviru na leteckou přepravu a očekává rekordní celoroční ztrátu, napsala agentura Reuters.

  • Německo zvyšuje platy ve veřejném sektoru, koronaviru navzdory

    Odborový svaz Verdi se dohodl se zaměstnavateli na zvýšení mezd pracovníků v německém veřejném sektoru o 3,2 až 4,5 procenta. Oznámili to v neděli zástupci obou stran. Dohoda se týká zhruba 2,3 milionu zaměstnanců spolkové vlády a místních samospráv a pokrývá období do 31. prosince 2022.

    Zaměstnancům s nejnižšími příjmy podle dohody vzrostou mzdy o 4,5 procenta, zatímco ti s nejvyššími příjmy si polepší pouze o 3,2 procenta, napsala agentura Reuters. Dohoda přichází v době, kdy se Německo potýká s negativními hospodářskými dopady koronaviru. Rozpočtový deficit Německa by měl letos dosáhnout 217,8 miliardy eur (5,9 bilionu korun), v příštím roce pak vláda počítá se schodkem 96,2 miliardy eur.

  • V Polsku zadrželi na tři sta demonstrantů proti restrikcím

    Varšavská policie zadržela skoro 300 lidí v souvislosti se sobotními protesty proti novým opatřením, která mají zpomalit šíření koronaviru. Uvedl to v neděli policejní mluvčí.

    Do sobotních protestů se zapojily tisíce lidí. Demonstranti podle policie útočili na policisty, na které házeli kameny, lahve a petardy. Policisté v některých případech proti demonstrantům použili slzný plyn, napsala agentura Reuters. „Máme 278 zadržených,“ uvedl v neděli policejní mluvčí. „Čelili jsme jasným projevům agrese, tito lidé s námi přišli bojovat,“ dodal. Demonstrace mimo jiné porušila zákaz shromažďování více než pěti lidí, který v rámci nových protikoronavirových opatření vstoupil v platnost právě v sobotu.

  • Obrazem: v Itálii se demonstrovalo proti koronavirovým opatřením

    V Římě se v noci na neděli střetli odpůrci protiepidemických opatření s policií. Podle agentury DPA v centru italské metropole protestující na policisty házeli světlice, ničili automobily a zapalovali popelnice. Italská vláda v neděli mezitím vyhlásila další zpřísnění kroků proti šíření koronaviru. Bary a restaurace budou muset od pondělí zavřít už v 18:00 SEČ, zcela se zavřou divadla a kina.

    Dva policisté při římských potyčkách utrpěli zranění a nejméně deset demonstrantů bylo zadrženo. Nepovoleného protestu, který podle DPA svolala neofašistická strana Forza Nuova (Nová síla), se podle italských médií zúčastnily stovky lidí.

  • Grafika: jak vypadal minulý týden v Evropě?

    Grafika, kterou publikovala agentura AFP, zobrazuje průměrný denní nárůst případů onemocnění covid-19 v Evropě v týdnu od 16. do 22. října.

  • Slovensko hlásí poprvé přes 3 tisíce nakažených za den

    Slovensko v sobotu již třetí den za sebou vykázalo rekordní přírůstek počtu potvrzených případů nákazy koronavirem. Pětimilionová země zaznamenala 3042 nových případů infekce, o den dříve to bylo 2890. Vyplývá to z údajů, které v neděli slovenská vláda zveřejnila na svých internetových stránkách.

    V Česku v sobotu přibylo 12 472 nakažených.

    Od začátku pandemie covidu-19 se na Slovensku prokazatelně nakazilo už 43 843 osob. Na nemoc zatím zemřelo 159 lidí, v sobotu se podle vládních údajů toto číslo nezměnilo. Do statistik země zahrnuje jen ty případy, u kterých bylo potvrzeno úmrtí na plicní formu covidu-19.

Reklama

Hlavní zprávy