Hlavní obsah

Poradce autoritářského prezidenta i řečník s cenou 17 milionů. Co dělají politici po odchodu z funkce?

Kam míří politici po konci svého veřejného působení?Video: Nela Vejvodová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Gerhard Schröder, Tony Blair, Bill Clinton či Václav Klaus. Všichni tito vysloužilí politici si úspěšně vybudovali druhou kariéru. Objíždějí univerzity a přednášejí tu, píšou knihy či se angažují v diplomaticko-byznysových vyjednáváních.

Článek

Technologickému gigantu Facebook se bude o komunikaci a globální záležitosti starat bývalý britský vicepremiér Nick Clegg. Bývalý předseda britských Liberálních demokratů se tak zařadil po bok dalších dříve vrcholných politiků, kteří si po konci svého veřejného působení vybudovali druhou úspěšnou kariéru.

Povedlo se to například i dalšímu britskému politikovi – bývalému ministerskému předsedovi Velké Británie Tony Blairovi. Jako poradce si podle propočtů The Telegraph přišel za prvních deset let po odchodu z Downing Street 10 v přepočtu na více než dvě miliardy korun. V roce 2009 měl projev na Filipínách, za jehož každou minutu vyinkasoval v přepočtu 230 tisíc korun. Blair nakonec své poradenské aktivity omezil – po kritice jeho angažmá v poradním sboru autokratického vládce Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva a podobných politiků. Bývalý britský premiér se dále zaměřuje hlavně na Blízký východ a řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Založil Institut pro globální změnu, na jehož webu komentuje současné světové dění. A dál objíždí nejrůznější fóra a konference.

Úspěšně si po odchodu z budovy německého kancléřství počíná i Gerhard Schröder. Zamířil na východ, do Ruska. Aktuálně platí za velkého apologeta Vladimira Putina, kterému jako obratný diplomat otevírá dveře na Západ. Záhy po odchodu z úřadu začal pracovat pro plynovod Nord Stream, aktuálně působí jako předseda dozorčí rady společnosti Rosněfť, která je na sankčním seznamu EU.

Proč jsou bývalí politici tak žádaní? Rozhovor s Markem Chytráčkem z Institutu politického marketingu.Video: Nela Vejvodová, Seznam Zprávy

Jako řečníci jsou vyhledávaní i bývalí američtí prezidenti a prezidentští kandidáti. Bill Clinton si za jedno vystoupení účtuje v přepočtu i 17 milionů korun, jeho žena Hillary pak zhruba 6 milionů. Velký zájem je i o Baracka a Michelle Obamovy, předposlední americký prezident za jedno vystoupení dostává více než 9 milionů korun. Zkrátka nepřijde ale třeba ani neúspěšná republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová. Ta za jeden projev dostává 230 tisíc korun.

Američtí politici často přednášejí na univerzitách či zde pronášejí tradiční slavnostní projevy při promocích. Výnosným byznysem jsou i knihy, zmiňovaní Clintonovi jich mají na svém kontě hodně. Čtenáři si je pořizují kvůli zákulisním historkám a autentickým výpovědím. George Bush mladší v jedné své knize popisuje například 11. září 2001.

I v Česku se najde pár politiků, kteří nezmizeli z veřejného života. Nejznámější z nich je asi bývalý prezident Václav Klaus, který má svůj institut, píše knihy a aktivně přednáší a komentuje aktuální dění.

Reklama

Doporučované