Hlavní obsah

Poradci ministra zdravotnictví radí za pár korun, ale vydělávají v oboru

Podle Transparency International jsou poradci ministra zdravotnictví Vojtěcha ve střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vím, že se věnovali oblasti zdravotnictví a byli ochotni mi pomoct, řekl na adresu svých poradců ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Článek

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch má osm oficiálních poradců. Někteří mu radí zadarmo, jiní si přijdou až na 30 000 korun měsíčně.

Většina z mužů, o nichž Vojtěch mluví jako o odbornících, které zná z minulosti, vydělává v oboru zdravotnictví i jinak než jako ministrovi poradci.

Podle Adama Vojtěcha to ale není žádný problém.

„Pokud mi někdo má radit v oblasti zdravotnických prostředků, což je určitá specifická oblast a expertiza, je jasné, že se věnuje i nějaké jiné aktivitě v oblasti, kde mi radí,“ řekl Seznamu s tím, že není schopen zaplatit takového odborníka tak, aby se mohl věnovat jenom práci poradce.

Naopak možný střet zájmů v tom vidí organizace Transparency International.

„Střet zájmů u jmenovaných poradců vzniká, jelikož je zřejmé, že zde existuje jejich loajalita i vůči někomu jinému než ministrovi. U těch, kteří podnikají a zastupují zájmy dalších subjektů, je střet naprosto aktuální, u jiných (například u těch věnujících se poradenství) spíše potenciální,“ řekl Seznamu právník Petr Leyer.

Více v reportáži ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované