Hlavní obsah

„Klidně mi do něj dejte pěstí,“ chlubí se kandidát na prezidenta Janeček

„Babiše se vůbec nebojím, toho rozdrtím v debatách,“ říká Karel Janeček, jehož jsme sledovali při kampani na Řípu.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Je Karel Janeček geniální vizionář, nebo jen další byznysmen se spasitelským syndromem? Odpověď na otázku hledal Václav Dolejší, který se svým pořadem Neboli vyrazil na památnou horu Říp.

Článek

Hned několik miliardářů se chce stát příštím prezidentem. Nikdo z nich si ale nevyhrne triko, aby ukázal své trénované tělo a pevné břicho: „Klidně mi do něj dejte pěstí.“

Karel Janeček, který zbohatl na obchodování s finančními deriváty, je úplně jiný než všichni ostatní bohatí byznysmeni. Touhle scénkou z hory Říp chtěl ukázat, jak má pevné břicho, že pravidelně cvičí a ve 48 letech je v dokonalé kondici.

„Teď jsem trénoval osm hodin denně, v postatě jsem nedělal nic jiného. Slackline, parkur, jednokolka, thaibox. Jen tak něco mě skutečně nerozhodí a už vůbec nevyčerpá,“ popisuje Janeček svou přípravu na prezidentskou kampaň.

Zároveň tím vším chce ukázat, že není jenom nadaným matematikem, který za vším vidí hlavně čísla. „Obraz bláznivého vědce není kompatibilní s tím, co zároveň dokážu z hlediska fyzické aktivity. Využívám právě těch protikladů,“ říká.

On sám si spočítal, že v prezidentských volbách má slušnou šanci, i když sázkaři mu moc nadějí na zvolení nedávají. To chce změnit teď v létě a zkraje podzimu, kdy chce objet kraje a teprve poté začne sbírat potřebných padesát tisíc podpisů ke kandidatuře.

„Chci, aby mě lidé nejdřív poznali,“ vysvětluje Janeček. Zároveň v každém kraji hodlá Janeček vystoupat na jeden z místních vrcholů. „Babiše se vůbec nebojím, toho rozdrtím v debatách,“ říká.

Charismatický osmačtyřicetiletý muž má energie jak dva temelínské reaktory - a člověk ho jen těžko stíhá sledovat.

Chvíli mluví o matematickém pexesu, které se prý brzy stane fenoménem na školách. Pak o adrenalinu při skocích s padákem. Poté o boji s korupcí. Pak o nutnosti pravidelného sportování a nutnosti rovnováze těla a mysli. Za chvíli zas o svém revolučním návrhu volebního systému, kdy by lidé měli více hlasů.

Na plakátech předvádí i své svaly a boxerské rukavice. Na dotaz, jestli tím prvoplánově neloví ženy, odpovídá Janeček: „Ano, samozřejmě.“ Jsou ženy jeho největší slabinou? „Není to moje slabina jako dřív,“ reaguje miliardář.

Václav Dolejší se svým pořadem Neboli vyrazil na památnou horu Říp, kde zrovna Karel Janeček dělal prezidentskou kampaň. A hledal odpověď na otázku, jestli je Janeček geniální vizionář, nebo jen další byznysmen se spasitelským syndromem. Zjistíte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované