Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Těšíte se na důchod? Už nemusíte

Jindřich Šídlo se tentokrát zaměřil na neudržitelný důchodový systém.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Mladší Češi mají problém: Stát nebude mít peníze na jejich důchody. A vláda se jim už brzy bude snažit reklamní kampaní vysvětlit, že se s tím mají smířit.

Článek

Důchodový systém se začíná hroutit. Důchodců, kterým je třeba penze vyplácet, je stále víc a naproti tomu počet ekonomicky aktivních občanů, kteří do systému přispívají, se snižuje. Zatímco v devadesátých letech připadalo na jednoho důchodce pět pracujících, v příští dekádě už to budou jen dva. Státem garantované důchody tak začínají připomínat Ponziho schéma.

Průběžně si ukládáte peníze do nějakého fondu a doufáte, že se vám jednou zhodnocené vrátí a vy z nich někdy v budoucnosti budete žít. No, a pak to celé zkrachuje.

Žádné řešení této situace přitom není zrovna ideální. Můžete snížit počet příjemců důchodů třeba navýšením věku odchodu do důchodu. Nebo navýšíte daně a sociální odvody. No a nebo prostě důchody rapidně snížíte nebo zrušíte, což nastane, pokud nevymyslíte nic jiného.

Ministr práce a sociálních věcí si, zdá se, vybral poslední řešení. Už teď začal ve spolupráci s kreativní agenturou připravovat kampaň, která Čechům vysvětlí, že nemít důchod není vlastně žádné omezení, právě naopak.

Jak bude vládní kampaň proti penzím vypadat? A s jakými alternativními plány pracuje vláda? To se dozvíte od Jindřicha Šídla v úvodním videu.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V týdnu vás Václav Dolejší vezme na Křižovatku Anděl, kde se ptá lidí na aktuální problémy, které nás trápí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, twitteruinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované