Hlavní obsah

Kritizujeme Čínu za umělý sníh, ale děláme to samé. Dokonce sníh těžíme

Reportážní rubrika Dolejší na křižovatce ze satirického pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chemie, dotace, voda bez povolení nebo těžba sněhu v chráněné oblasti. Podívejte se, jaké inovace vymysleli Češi, aby mohli lyžovat.

Článek

Čína jako pořadatel zimní olympiády je teď hodně kritizována, že lyžařský areál postavila v polopoušti, kde je celoročně minimum srážek. Veškerý sníh je umělý a aby byl dostatek vody na jeho výrobu, čínští soudruzi ji zakázali používat místním zemědělcům.

Až takové obludnosti se u nás sice nedějí, ale v Česku také najdeme pár míst, kde se snažili pomocí dotací obelstít přírodu. Podívejte se na video ze satirického pořadu Šťastné pondělí, kde vám Václav Dolejší ukáže tři lyžařské areály postavené doslova na zelené louce.

Jde o Vesec u Liberce, místo v necelých 300 metrech nad mořem, kde technici přišli s inovací: Proč by měli lidé jezdit za sněhem na hory, když sníh může přijet za nimi do města. Rozhodli se sníh „těžit“ v CHKO Jizerské hory a náklaďáky jej vozit dolů k městu.

Na středočeském kopci Monínec zase přišli s úvahou, že když už nemají hory, tak budou mít alespoň nejlepší umělý sníh. Takový, který vydrží i při vysokých teplotách nad nulou.

A do třetice Ski Park Osvětimany. Myšlenka postavit tady - v pouhých 278 metrech sjezdovku - napadla před lety Vratislava Mynáře, aktuálně šéfa prezidentské kanceláře.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované