Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Jakým chybám se mají prezidentští kandidáti vyhnout?

Dolejší na křižovatce se tentokrát odvážil poradit zájemcům o práci na Pražském hradě.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdy a kde je nejlepší oznámit prezidentskou kandidaturu tak, abyste byli úspěšní? Zkušenost ze dvou přímých voleb hlavy státu naznačuje správnou cestu.

Článek

Zájemci o Pražský hrad řeší rébus, kdy, kde a jak oficiálně oznámit kandidaturu na hlavu státu. Sice to, co už dnes dělají – objíždějí zemi, pořádají besedy, vydávají knihy nebo v rozhovorech své představy o výkonu prezidentské funkce –, vypadá jako kampaň, ale kampaň to prý ještě není.

Zájemci mají různé výmluvy, proč váhají s oznámením. Jeden se chce poradit s manželkou (Miloš Vystrčil), další to řeší s celou rodinou (Andrej Babiš), jiný se chce rozhodnout do konce zimy (Miroslav Kalousek), nebo v průběhu roku, až přijde správný čas (Danuše Nerudová).

Jejich rozpaky se dají pochopit. Jak ukazují zkušenosti z předchozích dvou přímých voleb, nastavení správného tempa kampaně je sice alchymie, ale veledůležitá pro úspěch.

Například Jan Fischer před volbami v roce 2013 a Michal Horáček před volbami 2018 začali s agitací velmi brzy a dost energicky, takže dlouho patřili mezi favority. Ale nakonec se ukázalo, že přepálili start a v cílové rovince jim došly síly. Tudíž se nedostali ani do finálového druhého kola volby.

Na opačnou strategii vsadil před pěti lety Mirek Topolánek, který prezidentskou kandidaturu oznámil na poslední chvíli, těsně před uzavřením registrací. Snažil se tím všechny dosavadní soupeře zaskočit, změnit hru, což se mu povedlo, ale nic platné mu to stejně nebylo.

Proč? Podívejte se na video, kde Václav Dolejší rozebírá všechny souvislosti.

Reportáž ze satirické série Dolejší na křižovatce je součástí pořadu Šťastné pondělí. Ten najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované