Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Z Prahy do Brna za hodinu. Rychlovlaky konečně v Česku

Jindřich Šídlo vám dnes řekne, kdo nebo co může za to, že cesta vlakem do Brna trvá přes tři hodiny.Video: Seznam Zprávy, Youtube.com, Profimedia.cz, ČTK

 

Reklama

Do Česka dorazil francouzský rychlovlak TGV. Co na tom, že na českých kolejích nemůže vůbec jezdit a že je vlaku víc než 40 let. Budoucnost je tady! Z Prahy do Brna už brzy pojedeme méně než hodinu!

Článek

Až na to, že spíš ne. Zatímco Francouzi nebo Španělé se vlakem proháněli rychlostí 300 kilometrů za hodinu už v 90. letech, my jsme tehdy postavili už v tu dobu zastaralé koleje na maximální rychlost 160. A to znamená, že místo toho, abychom jezdili vlakem rychleji než kdy jindy… jezdíme pomaleji než za první republiky.

Teď se ovšem blýská na lepší časy. Opozice i vláda se shodují, že vysokorychlostní tratě mají být prioritou, a už v roce 2025 se tak mají začít stavět první úseky kolejí, které z nás konečně udělají vyspělou železniční zemi. Jenže jak na takovou obří stavbu sehnat 700 miliard, které nás to bude stát? Jeden plán už se rýsuje.

Jak to vláda plánuje řešit a co budeme dělat, když to náhodou nevyjde, to se dozvíte od Jindřicha Šídla v úvodním videu.

Šťastné pondělí najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý satirický pořad, který zahrnuje i další rubriky, pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé části publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Sledovat nás můžete i na Twitteru, Facebooku nebo Instagramu.

Reklama

Doporučované