Hlavní obsah

Vědec, lékárnice, podnikatel… Žádná „úkáčka“ na podřadnou práci

Podívejte se na překvapivé příběhy Ukrajinců v reportáži ze Šťastného pondělí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podívejte se na příběhy Ukrajinců, kteří se dokázali v Česku prosadit v kvalifikovaných profesích. Už dávno nejsou jen levnou pracovní silou.

Článek

Na ukrajinskou menšinu se ještě před měsícem dívala česká většinová společnost dost svrchu. Východní zemi jsme vnímali jen jako zásobárnu levné pracovní síly. Takovou, jež ochotna dělat jakoukoliv podřadnou práci klidně dvanáct hodin denně, sedm dní v týdnu.

Nanejvýš jsme byli ochotni pochválit pečlivou „paní na úklid“ nebo zedníky na stavbě jako dříče. To se teď úplně změnilo. Z přehlížených „úkáček“ jsou hrdinové, které obdivujeme, jak odvážně dokážou bránit svou vlast. A jejich ženy i děti prchající před válkou najednou zahrnujeme nevídanou solidaritou.

Podívejte se na osudy čtyř Ukrajinců, kteří v Česku pracují už několik let: Lékárnice, chemik z univerzity, podnikatelka a jednatel v pracovní agentuře. Jejich příběhy bourají stereotypní představy o ukrajinských pracovnících coby otrocích ochotných vzít jakýkoliv práci.

„Už neplatí, že Ukrajinci jsou levnou pracovní sílou. Vůbec ne,“ říká Oles Shokalo, jednatel společnosti HR Summit, která poskytuje služby zejména v oblasti vyřizování víz a náboru zaměstnanců z Ukrajiny.

On sám, coby rodák z Kyjeva, žije v Česku od svých devíti let a označuje se za Čechoukrajince. Podívejte se na reportážní rubriku Dolejší na křižovatce z pořadu Šťastné pondělí, kde jsou výpovědi Ukrajinců, kteří v Česlu dokázali uspět v kvalifikovaných profesích.

Šťastné pondělí najdete každé pondělí v 8:00 na Seznam Zprávách a celý satirický pořad pak ve 20:00 na Televizi Seznam. Jednotlivé rubriky publikujeme samostatně v následujících dnech na webu SZ.cz.

Další díly Šťastného pondělí můžete zhlédnout zde.

Reklama

Doporučované