Hlavní obsah

Ať se kluk vrátí domů, už bojoval dost, prosí otec odsouzeného ruského vojáka

Svět bez obalu: Ruský voják dostal doživotí za zastřelení neozbrojeného Ukrajince. Vdova po Oleksandru Šelipovovi poskytla Rádiu Svobodná Evropa exkluzivní rozhovor. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinský soud v pondělí vyměřil doživotní trest ruskému vojákovi, který zastřelil neozbrojeného člověka na ulici. Rádio Svobodná Evropa získalo exkluzivní rozhovor s vdovou zavražděného. A vyjádřili se i rodiče mladého Rusa.

Článek

Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin byl shledán vinným, že 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Oleksandra Šelipova ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny. Od začátku ruské agrese jde o prvního ruského vojáka, který byl za válečné zločiny na Ukrajině odsouzen.

Šišimarin svou vinu přiznal. „Lituji toho, co jsem udělal. Byl jsem v té situaci nervózní. Nechtěl jsem zabít,“ řekl před soudem.

„Dobře, dostal rozkaz střílet, ale proč na toho člověka střílel, když ho mohl třeba minout?“ ptá se Kateryna Šelipovová, vdova po Oleksandru Šelipovovi. „Je mi ho líto jako dítěte, ale myslím, že z něj dobrý člověk nebude. Prostě zastřelil člověka. Jak se z něj může stát dobrý člověk? Můj manžel mu nic neudělal. My jsme sem Rusy nepozvali. Nikdo je nezval, aby zde zabíjeli naše děti a naše muže.“

Její muž v minulosti sloužil v sovětské armádě. O život přišel v prvních dnech ruské invaze.

Okolnosti smrti popsal Mykola Masljuk, předseda vesnické rady v Čupachivce. „Během bojů zde byl zničen ruský konvoj a ruští vojáci se odsud snažili utéct. Během útěku ukradli auto. Prostřelili mu pneumatiky a pak se v něm snažili ujet. Když projížděli Lebedynskou ulicí, jeden zdejší obyvatel – dvaašedesátiletý důchodce Oleksandr Šelipov – tam telefonoval. Byl jen několik metrů před svým domem. Zastřelili ho do hlavy.“

Vdova vzpomíná: „Otevřela jsem branku, vykoukla a hned ji zase zavřela. Když jsem později vyšla ven, můj muž ležel na zemi mezi těmito dvěma švestkami,“ ukazuje v reportáži.

Ruský voják byl později zajat v nedaleké vesnici.

Kateryna Šelipovová si teď přeje, aby ukrajinská armáda brzy vyhnala všechny ruské vojáky z Ukrajiny. Je jí jasné, že jí to manžela sice nevrátí, ale alespoň to pomůže zmírnit její bolest. „Jsem si stoprocentně jistá, že vyhrajeme.“

Reportérům televize Current Time se podařilo ještě před vynesením rozsudku hovořit v Rusku také s otcem odsouzeného.

„Mohl váš syn odmítnout jít do války a zabíjet lidi?“ ptá se ho novinářka.

„Nevím.“

„Jaký výsledek soudu očekáváte?“ pokračuje reportérka.

„Chci, aby ho poslali domů. Hrozí mu deset let až doživotí. Chci, aby ho poslali domů. Bojoval už dost,“ reaguje otec na otázku.

„Poslat domů? Jak?“

„Prostě ať ho pošlou domů. Ať ho vymění za jiného válečného zajatce,“ odpovídá otec Jevgenij Šišimarin.

Vdova po Oleksandru Šapulinovi podle agentury Unian před soudem uvedla, že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. „Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro,“ řekla.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, na jehož rozkaz válka proti Ukrajině před 89 dny začala, v pondělí ještě před vynesením verdiktu řekl, že Rusko bude hledat způsoby, jak vojákovi souzenému v Kyjevě pomoci.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované