Hlavní obsah

Chlubili se, že porazili covid. Na nemoc pak zemřeli prezidentovi příbuzní

Svět bez obalu: Tádžikistán se chlubil, že porazil koronavirus. Krátce poté na nemoc zemřeli prezidentovi příbuzní.Video: RFE/RL

 

Reklama

Tádžická vláda zlehčovala zprávy o pandemii, i když počet nakažených covidem-19 v zemi rostl. Podle odborníků to byl hazard s lidskými životy. Země má nízkou proočkovanost a úřady nyní řeší, jak motivovat lidi k vakcinaci.

Článek

Vedení v provincii Sughd přišlo s novým způsobem, jak donutit místní obyvatelstvo, aby se nechalo očkovat. Bylo zde zavedeno povinné očkování pro účastníky svatebních oslav.  „Toto nařízení je jasné a v případě, že se v budoucnu zvýší počet infikovaných, budou přijata další přísná opatření. Víme, že restaurace jsou místa, kde se schází mnoho lidí na oslavách. Víme také, že se infekce šíří i na trzích, ulicích a dalších veřejných místech,“ říká Majnun Orifov, zástupce vedoucího odboru zdravotnictví v provincii Sughd.

Tamní úředníci zároveň vydali nařízení, že do hlavního města Dušanbe mohou cestovat pouze lidé, kteří předloží doklad o očkování.

Tato lokální omezení jsou ale v rozporu s vládním prohlášením, že Tádžikistán covid-19 porazil.

Už od počátku pandemie tádžičtí představitelé popírali přítomnost viru v zemi, i když počet případů nemoci rostl. A i teď po přiznání určitých problémů oficiálně oznámili, že díky očkování poklesl počet nemocných na minimum.

„Mnoho obyvatel se neočkovalo, když to nebylo povinné. Teď se ale očkovat pro některé činnosti musí nechat. I já se půjdu vakcinovat. Nedávno jsem se virem nakazila, proto jsem nemohla jít dříve. Očkování plánuji podstoupit v lednu,“ říká v reportáži jedna z místních obyvatelek. „Zpočátku to nebylo povinné, ale teď úřady uznávají, že by to takhle dál nešlo. Došly k závěru, že je to nutné,“ myslí si další z obyvatel Sughdu. Na začátku letošního roku došlo k několika úmrtím i v rodině tádžického prezidenta, která byla spojována s nemocí covid-19. Informace o těchto případech potvrdily, že oficiální zprávy, které pandemii zlehčovaly, byly hazardem s lidskými životy.

V provincii Sughd nemá aplikovány dvě dávky vakcíny více než 60 procent obyvatelstva. Zdravotníci doufají, že nová opatření podpoří vakcinaci a zabrání nové vlně pandemie v zemi.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované