Hlavní obsah

Domů už se nechtějí vrátit. Ruský útok připravil obě sestry o mámu

Svět bez obalu Milana Šímy: Kateryna se dosud nevzpamatovala ze smrti své matky, která zemřela při ruském útoku. Vypadávají jí vlasy, je pohublá, nechce se vrátit domů. Zpátky nechce ani její sestra.Video: RFE/RL

 

Reklama

Třináctiletá Kateryna a její osmiletá sestra Julia přišly při ruském náletu v Kramatorsku o svou matku. Starší z obou dívek byla při ostřelování zraněna.

Článek

Matka s dcerami se snažily utéct z Kramatorsku. Kateryna s matkou vyšly z nádraží, aby si koupily čaj. Sestra Julia a její teta Olga mezitím zůstaly v budově. Poté přišel útok, při němž zahynula matka obou dcer. Kateryna jako zázrakem přežila.

„Nějaký muž prý Katerynu zakryl svým tělem. Její matka padla na zem a ztratila vědomí. Kateryna se ji snažila probudit, ale ona už nereagovala. Odplazila se do bezpečí v kaluži její krve. Sama už o tom teď nechce mluvit,“ popisuje v reportáži RFE/RL události osudného dne teta dívek Olga. 

Kateryna se dosud z tragických událostí nevzpamatovala. „Měří 155 centimetrů, ale váží jen 34 kilo. To je velmi špatné. Kvůli stresu jí vypadávají vlasy. Nevím, kdo jí může pomoci. Už se léčila. Maminku jim ale nikdo nenahradí. Nemůžeme nic dělat,“ říká babička Nina Ljalková.

„To je od šrapnelu?“ ptá se Kateryny reportérka a ukazuje na dívčino zranění na noze. „Ano,“ odpovídá Kateryna. I mladší sestra Julia má po ruském ostřelování následky. „Stále se bojí, když uslyší nějaké hlasité zvuky,“ sděluje babička.

Připomeňte si

Ruské rakety zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci do bezpečnějších oblastí. Jedna z nich nesla nápis „za děti“…

„Když u mě Julia strávila první noc po leteckém útoku v Kramatorsku, křičela: ‚Já tady spát nebudu!‘ protože soused v devátém patře něco zatloukal. Řekla mi, že to zní jako blížící se raketa a že to nechce slyšet,“ vzpomíná babička.

Sama si teď vyčítá, že na rodinu více nenaléhala, aby zůstaly.

„Jsem také vinna. Kdybych jí řekla: ‚Nejezdi,‘ nejela by. Den před odjezdem jsem jí říkala, že by možná měly zůstat. Ale ona odpověděla, že to já jsem přece chtěla, aby zachránila životy svých dětí a odjela. Teď ji prosím o odpuštění, když navštěvuji její hrob a ptám se jí: ‚Co mám dělat?‘ Cítím se tak bezmocná, pokud jde o dívky,“ říká s pláčem babička. Maryna byla svobodná matka. S oběma dívkami žila v Doněcké oblasti. Musela těžce pracovat, aby svou rodinu uživila. „Všichni ji měli velmi rádi. Během jejího pohřbu silně pršelo, ale všichni obyvatelé vesnice se s ní přišli rozloučit,“ uvádí babička obou sirotků.

Seznam Zprávy pro ukrajinské běžence

Znáte nějaké ukrajinské běžence? Máte je ve svém okolí? Nasdílejte jim důležité informace, které pro ně připravují Seznam Zprávy, například o očkování proti covidu.

Opatrovnicí obou dívek se stala jejich teta. Všechny teď žijí v pronajatém bytě v Kyjevě, ale podle tety mají úspory už jen na další dva měsíce. Kateryna by měla odjet na další operaci a fyzioterapii do zahraničí, ale stále není jasné, jestli se to povede. Domů se už nechce nikdy vrátit.

„Všechno by mi tam připomínalo maminku. Myslím, že tam už nechci žít. Chci jen, aby válka co nejdříve skončila. Chci, aby moje matka byla naživu,“ sděluje Kateryna novinářům své přání. Během ruského útoku na kramatorské nádraží zahynulo více než 60 lidí.

Reklama

Doporučované