Hlavní obsah

Máme důkazy, komu patří luxusní jachta Šeherezáda, tvrdí Navalného tým

Svět bez obalu: Investigativní tým ruského opozičníka Alexeje Navalného přišel se zjištěním, že vlastníkem má být sám ruský prezident Vladimir Putin.Video: RFE/RL

 

Reklama

V italském přístavu Carrara kotví luxusní jachta Šeherezáda. Investigativní tým ruského opozičníka Alexeje Navalného přišel se zjištěním, že vlastníkem má být sám ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

V toskánském přístavu Marina di Carrara kotví jedna z největších jachet světa. Novináři, ale i policie se snaží zjistit, kdo je jejím majitelem, a v této souvislosti se stále častěji mluví o samotném ruském prezidentovi. Loď s názvem Šeherezáda měří 140 metrů a podle odhadů její cena dosahuje 700 milionů dolarů (v přepočtu zhruba 15,6 miliardy korun).

Investigativní tým ruského opozičníka Alexeje Navalného přišel se zjištěním, že vlastníkem je samotný prezident Vladimir Putin.

„Vzhledem k tomu, že jachtu oficiálně vlastní offshorová společnost na Marshallových ostrovech, tak nebylo možné identifikovat jejího majitele přímo, my jsme se ale pokusili zjistit, kdo na ní pracuje a kdo těmto lidem vyplácí mzdy,“ říká v reportáži Maria Pevčichová. Její kolega Georgy Alburov pak dodává: „Do rukou se nám dostal unikátní dokument. Pravděpodobně nejdůležitější dokument o jakékoliv lodi, a sice seznam posádky, seznam všech lidí, kteří na Šeherezádě pracují.“

Kapitán lodi Guy Benett-Pearce je občanem Velké Británie. Deníku The New York Times sdělil, že majitelem asi je nějaký Rus, ale popřel, že by to byl ruský prezident. Dokumenty o vlastnických poměrech předal italské policii spolu se seznamem posádky s čísly pasů a daty narození. Z dokladů vyplývá, že všichni tito lidé jsou Rusové. „Je tu ale ještě něco, co mají téměř všichni společné – pracují pro FSO, ruskou federální službu, která zajišťuje hlavně bezpečnost vysoce postavených státníků Ruské federace,“ tvrdí Alburov. Navalného tým začal pátrat po identitě některých členů posádky podrobněji. Seznam členů posádky obsahoval i telefonní čísla a údaje z kreditních karet. S jejich pomocí odhalil jejich zaměstnavatele.

Velitel posádky lodi Anatolij Furtel má jako své bydliště uvedenu adresu v Soči, na které ale zároveň sídlí kanceláře FSO. A stejně tak i navigátor Jevgenij Švedo nebo palubní tesař Aleksandr Christoforov a i další členové posádky.

Po ruské invazi na Ukrajinu je Vladimir Putin uveden na sankčním seznamu Evropské unie, takže pokud by se prokázalo, že jachta patří jemu, musely by ji italské úřady zabavit. Stejně jako to už evropské úřady udělaly řadě ruských oligarchů. „Požadujeme, aby byla Šeherezáda okamžitě zabavena a zkonfiskována. Požadujeme zveřejnění dokumentů, z nichž vyplývá, kdo, kdy a jak zaplatil za stavbu, vybavení a údržbu této lodi,“ vyzývá Pevčichová. „Tato loď byla zaplacena z našich peněz. Z peněz, které ukradli ruským důchodcům, učitelům a lékařům. Z peněz, které ukradli vojákům, které zároveň podvedli a poslali je umírat a zabíjet do války proti Ukrajině, z níž má prospěch zase jen Putin,“ obviňuje ruského prezidenta Georgy Alburov. Video bylo zveřejněno poté, co byl Alexej Navalnyj odsouzen za zpronevěru k mimořádnému trestu odnětí svobody na 9 let, což Amnesty International označila za pomstu Kremlu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované