Hlavní obsah

Návrat do školy v nedohlednu. Afghánské dívky se nemohou vzdělávat

Svět bez obalu: Návrat do školy v nedohlednu. Afghánské dívky se prozatím nemohou vzdělávat.Video: RFE/RL

 

Reklama

Afghánské dívky stále čekají na to, až se budou moci vrátit na střední školy a univerzity. Tálibán prozatím umožnil návrat do lavic pouze chlapcům.

Článek

Ve škole v provincii Faráh na jihozápadě Afghánistánu mohou dívky navštěvovat výuku jen do 6. třídy.

„Chtěla bych dokončit střední školu. Můj požadavek na islámský emirát je, aby se dívky od 7. do 12. třídy mohly vrátit do školy,“ říká v reportáži pro Rádio Svobodná Evropa jedna ze studentek místní školy v provincii Faráh. Vůdci Tálibánu sice veřejně neomezili právo dívek na vzdělání a studentky se vrátily do škol třeba v provinciích Balch a Herát, ale mnozí pedagogové se domnívají, že ve skutečnosti zákaz platí, a to až do té doby, než Tálibán výuku veřejně povolí.

Zástupci hnutí už dříve uvedli, že dívkám studium znovu umožní, až se jim podaří zajistit vhodné podmínky, aby to bylo v souladu s islámským právem. „My doufáme, že se v naší provincii problém brzy vyřeší a naše sestry budou moci navštěvovat školy od 6. do 12. třídy,“ tvrdí Akhtar Zaiem, vedoucí oddělení školství ve Faráhu.

Ani místní učitelé se nebojí veřejně vystupovat na podporou vzdělání pro všechny. „Pokud máte vzdělanou matku, vzdělanou ženu, je zřejmé, že dokáže lépe řídit rodinu a může být společnosti více prospěšná,“ říká Homaira Azimi, která je ředitelkou místní školy. Afghánské školství ale v poslední době ohrožuje i špatná ekonomická situace země. Řada zaměstnanců ve školství včetně učitelů nedostává plat.  „Pracuji již čtvrtý měsíc, aniž bych dostala zaplaceno. Mám spoustu problémů. Nemohu si dovolit platit nájem za svůj dům. Mám děti ve škole, ale nemohu jim koupit tužky nebo sešity,“ stěžuje si jedna z místních učitelek.

Politická i ekonomická situace je v Afghánistánu nadále velmi nejistá. Učitelé i studenti ale přesto doufají, že budou mít všichni příležitost pokračovat ve studiu.

Někteří jsou však vůči slibům islamistického hnutí skeptičtí. Tálibánské úřady vyzvaly afghánské televize, aby přestaly vysílat seriály, kde vystupují ženy. Novinářky na obrazovkách mají nosit islámský závoj. Příslušné nařízení, označované za „náboženskou směrnici“, podle agentury AFP vydalo v neděli tálibánské ministerstvo pro podporu ctnosti a prevenci neřesti.

„Televize by se měly vyvarovat vysílání telenovel a seriálů, ve kterých hrají ženy,“ stojí v ministerském dokumentu. Ohledně požadavku na nošení šátku v případě novinářek není jasné, zda se jedná o jednoduchý typ, který ženy vystupující v televizi už běžně nosí, nebo zda by měly zvolit ještě více zahalující pokrývku hlavy.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované