Hlavní obsah

Nikdo už mu neřekne tati nebo dědo. Ukrajinec při náletu přišel o celou rodinu

Svět bez obalu Milana Šímy: Volodymyr Obodzinskij přišel během ruského bombardování o celou svoji rodinu. On byl během útoku v práci. Video: RFE/RL

 

Reklama

Volodymyr Obodzinský přišel o celou svou rodinu, když jeho dům zasáhla ruská raketa. On byl v té době v práci.

Článek

„Moje dcera byla v době výbuchu pravděpodobně v koupelně a syn s mojí ženou byl v kuchyni. Vnoučata jsme našli ležet 60–70 metrů od domu,“ vzpomíná na tragickou událost Volodymyr.

Se svou rodinou naposledy hovořil asi hodinu před zásahem. Po útok dorazili na místo jako první jeho rodiče, kteří nalezli už jen trosky domu.

„Slyšel jsem matku plakat a otce říkat: ‚Dům je pryč. Nikdo nepřežil.‘ Ty dvě bomby všechno zničily. Zabily mou rodinu a zabily i všechno v mé duši,“ svěřuje se Volodymyr.

Místo, kde rodina žila, bylo daleko od frontové linie a nikde v okolí nebyla žádná vojenská infrastruktura, přesto zde ruská stíhačka shodila dvě bomby.

„Tohle je kráter po jedné z nich,“ ukazuje v reportáži Obodzinský.

Dokumenty odhalily fungování ruské válečné mašinerie

Když se ruské jednotky stáhly z ukrajinského města Balaklija, nechaly za sebou nejenom zničené budovy, ale také tisíce důvěrných dokumentů. Nakonec se k nim dostali zahraniční novináři a odhalili řadu znepokojivých zjištění.

Během útoku zahynula Volodymyrova žena Natalja, čtrnáctiletý syn Volodymyr a dcera Ivanka a její dvě roční dvojčata.

„Tato fotografie byla pořízena 10 dní před jejich smrtí. To je náš obývací pokoj s komínem. Je to naše poslední rodinná fotografie. Byly to narozeniny mých vnoučat. Nikdy už nepřijde úleva. Bude to jen horší. Vezmu telefon a najednou zjistím, že nemám komu zavolat. Uvědomíte si, že už vám nikdy nikdo nebude říkat tati nebo dědo,“ říká otec a drží v ruce fotku s rodinou.

Volodymyr Obodzinskij nyní žije v Kyjevě, ale často se do své vesnice vrací, aby navštívil hroby svých nejbližších.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované