Hlavní obsah

Reportáž z Charkova: Putin je blázen. Nechceme invazi, říkají Ukrajinci

Svět bez obalu: Co si myslí obyčejní Ukrajinci? Obávají se ruské invaze?Video: RFE/RL

 

Reklama

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici nepolevuje, jednání světových lídrů zatím řešení nepřineslo. Co si myslí obyčejní Ukrajinci druhého největšího města Ukrajiny, které leží poblíž hranic s Ruskem? Jak vnímají případnou invazi?

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) hovořili s obyvateli východoukrajinského Charkova. Ptali se jich, co budou dělat, pokud dojde ke konfliktu. „Budu se dívat na televizi a poslouchat rozkazy. Nebo si najdu úkryt v metru. Nevím. Je to něco, co nechci, aby se stalo. Co jiného se ale dá dělat? Mám zásoby paliva a cukru,“ říká reportérům RFE/RL jeden z oslovených obyvatel města. „Jaký máme plán? Pokud se bude střílet a já budu odveden na vojnu, tak půjdu,“ tvrdí ukrajinský mladík. Podle další oslovené Ukrajinky k invazi nedojde: „Nevím, co budu dělat. Nemyslím si, že k invazi dojde. Je to jen hloupost. Myslím, že všechno bude v pořádku.“

„Vezmeme si osobní doklady, domácí zvířata, základní věci a pojedeme do Kyjeva, protože tam máme příbuzné. Kromě toho bude armáda Kyjev bránit, protože je to hlavní město Ukrajiny,“ svěřuje se reportérům se svými plány mladý student. Někteří z dotazovaných mají ještě v živé paměti události z roku 2014: „Mám špatný pocit. Je to pro mě těžké. O invazi jsem hodně přemýšlela už v roce 2014. Nic jsme ale nedělali. Měli jsme jen strach. Doufám, že k tomu nedojde,“ věří žena. „Vezmu si pušku a půjdu do války. Předtím odvezu svou rodinu do našeho venkovského domu. Nakoupili jsme potraviny a palivo, základní věci pro všechny případy. Jsem připraven bojovat, i kdyby to mělo být zítra. Pokud mi dají pušku, budu bránit každý kousek své země.“ říká přesvědčivě muž ve středním věku.

„Říká se, že se nás Putin chystá napadnout. Je těžké uvěřit, že se z něho stal takový blázen. Není to něco, co bych chtěla,“ odpovídá na otázku reportérů další oslovená žena. Podle Lilji už Ukrajinci výhrůžkám přivykli: „Nechci o tom ani přemýšlet a nemyslím si, že se to stane. Stále mám určitou důvěru. Všichni jsme se společně narodili a vyrostli v Sovětském svazu. Nevěřím, že je to možné. Možná mají nějaký svůj vlastní program ohledně Američanů nebo Britů. Já nevím. Ale kdo ví? To, co se stalo na Krymu, v Luhansku a Doněcku, také nikdo nečekal.“

„Budu se v slzách modlit, aby se to nestalo. Říká se, že špatný mír je lepší než dobrá válka. Ale kdo ví, co je to válka, tak mu to nemůže být jedno,“ dodává Halyna.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek podle agentury TASS uvedl, že odpovědi Spojených států na bezpečnostní návrhy Ruska postrádají pozitivní reakci (psali jsme zde).

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované