Hlavní obsah

Reportér natáčel postup ukrajinské jednotky během ofenzívy, podívejte se

Svět bez obalu: Reportér natáčel postup ukrajinské jednotky během ofenzívy na východě země. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajina se snaží přebrat strategickou iniciativu a nutí Rusko, aby v reakci na její protiofenzivy přemísťovalo vojska a měnilo priority.

Článek

První úspěchy zaznamenal Kyjev na východě Ukrajiny. Některá Rusy obsazená území se ukrajinským jednotkám už podařilo dobýt zpět. Reportérovi Borysi Sachalkovi z televize Current Time se podařilo dostat přímo do osvobozených míst na frontové linii.

„Po natočení této reportáže jsme museli rychle odjet. Ruské dělostřelectvo začalo ukrajinské pozice silně ostřelovat,“ popisuje ve videu během střelby novinář. „O několik hodin dříve bylo v zákopech mnohem klidněji, a tak bylo možné si promluvit i s vojákem, který má přezdívku Šroub. Jeho činností je předělávat granáty na munici pro údery bezpilotními drony.“

„Obvykle se používají pro odpalovací zařízení, ale to nevidíte, jestli jste zasáhli cíl, nebo ne,“ vysvětluje ukrajinský voják a dodává: „Když je ale zavěsíte na dron a pak shodíte, cíl vidíte na displeji. Existuje o tom spousta videí. Polovinu z nich jsme natočili my,“ chlubí se. „Nejsem ale zvyklý to ukazovat před kamerou.“

Technické detaily výroby specifické munice mohou být pro civilisty obtížné. Proto Šroub používá pro popis termíny, které jsou srozumitelné.

„Vidíte tento knoflík? Když to vybuchne, tady ta věc začne hořet. Dobrovolníci ji vyrábějí pomocí 3D tiskáren,“ vysvětluje. „Pak sem přiložíte hřebík. Tohle je odpalovací mechanismus,“ ukazuje v reportáži celý technický postup.

„Šroub prý tady od svého příchodu zhotovil už přes 200 výrobků. Ukrajinské síly pomalu zatlačují nepřítele zpět,“ doplňuje reportér Sachalko.

Po rozhovoru s vojákem se přesunuje k opuštěným ruským zákopům. „Důkazem, že ukrajinská armáda postupuje směrem k městu Izjum, je i tento ruský zákop. Nyní je opuštěný. Ukrajincům se podařilo zatlačit ruskou obrannou linii zpět a zaujmout nové, takticky výhodnější pozice,“ uvádí novinář.

Pokud se ukrajinským silám podaří udržet patřičný tlak v okolí Izjumu v Charkovské oblasti, kde již dobyly několik obcí, a zároveň vytrvat v ofenzivě u Chersonu na jihu země, začnou ruské síly čelit velmi obtížným rozhodnutím, kterých dobytých území se vzdát nebo které své útočné operace zastavit, uvádí americký Institut pro studium války (ISW).

Jak můžete vidět v úvodním videu, novinář pak přichází i k nedaleko stojícímu obrněnému vozidlu, které obsluhuje další člen jednotky. „Oleksandr je na frontové linii teprve dva týdny, ale už řídí jedno ‚trofejní‘ pěchotní vozidlo,“ říká Sachalko, který  s ukrajinským vojákem natáčí v ruském obrněném transportéru.

Během prohlídky se ale začíná ozývat silná střelba. „Dochází k dalšímu ostřelování ukrajinských pozic. Tohle je bojová linie. Pro jistotu zavřeme poklop,“ upozorňuje voják. 

„Toto vozidlo bylo nalezeno poblíž zákopů, které opustila ruská pěchota. Ukrajinští vojáci se domnívají, že Rusové ustupovali v noci a vozidlo bylo nejspíš příliš hlučné na to, aby ho mohli použít. Jedná se o staré vozidlo, které bylo nedávno opraveno,“ popisuje Sachalkov, jak se technika dostala do ukrajinských rukou.

„Tady byla záplata, která chránila poklop. Rusům došla jejich tzv. nejmodernější a unikátní technika, takže musejí používat i takovéto staré křápy,“ dodává ukrajinský voják.

Přehled zbraní pro Ukrajinu

Řada států vyslyšela volání Kyjeva po dodávkách těžkých zbraní. Co už Ukrajina dostala a jak výrazná pomoc to je?

Reportér má možnost během natáčení vidět i útok ukrajinského dronu na ruské pozice. „Chovali se velmi arogantně. Přijeli na tanku bez jakéhokoli maskování. Teď se stáhli zpátky. Letíme k nim s dronem,“ vysvětluje voják a ukazuje na displej tabletu. 

„Na ruský zákop byl svržen granát. A poté byla shozena láhev s výbušninou na tank,“ popisuje útok reportér.

„Podívejte, to jsou jejich maskované zákopy. Podívejte se pozorně,“ ukazuje voják.

Obsluha bezpilotního letadla si mezitím všimne, že nedaleko ruské jednotky překládají munici.

„Poté, co pilot uviděl munici, kterou si nepřítel přemisťoval, přesměroval sem i dron,“ popisuje Sachalko další postup ukrajinské jednotky.

„Když zničíte náklaďák plný munice, čím budou střílet? S ničím! Když zničíte tank, taky nebudou moct střílet. Pokud zničíte zákopy s jejich veliteli, zdrží to jejich útok,“ uvádí jeden z vojáků jednotky.

„Pomalý postup vpřed ukrajinských jednotek je ale stále velmi obtížný. Jakmile dron přistane, jsme vyzváni, abychom naši dosavadní pozici opustili, protože se na toto místo zaměří ruské dělostřelectvo,“ popisuje situaci Borys Sachalko.

„Nad hlavou nám letí vrtulníky. To jsou Rusové?“ ptá se reportér dalšího z vojáků.

„Ne, ty jsou naše!“, reaguje na otázku voják.

„Frontovou linii jsme mohli opustit až poté, co ukrajinské vrtulníky zaútočily na ruské dělostřelectvo,“ končí reportáž novinář.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované