Hlavní obsah

S kamerou přiběhli do domu, kam dopadl granát. Muž právě přišel o nohu a ruku

Svět bez obalu Milana Šímy: Reportér zachytil dramatickou záchranu života ukrajinského civilisty po bombardování Bachmutu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér televize Current Time Borys Sachalko se v Bachmutu dostal pod ruskou palbu. Výbuch se ozval jen pár metrů od místa, kde natáčel s obránci města. Společně běželi na pomoc zasažené rodině.

Článek

Ruští vojáci ve východoukrajinském Bachmutu nepřestávají tlačit na obránce ve snaze ovládnout město. Palba je téměř nepřetržitá, do krytu musel utíkat i Borys Sachalko z televize Current Time. Rakety začaly padat do blízkého okolí ve chvíli, kdy natáčel rozhovor s jedním z vojáků.

Jeden z granátů zasáhl dům nedaleko od reportéra. V reportáži je vidět rychlá reakce člena vysunuté ukrajinské jednotky, který slyší volání o pomoc.

Následně se celá malá skupina rozběhne k hořícímu domu. Tam vojáci nacházejí silně rozrušenou ženu, která se snaží pomoci zraněnému synovi. Zoufale prosí, ať jí pomohou muže vynést, zatímco pláče, že si nemůže vzpomenout, kam uložila doklady.

„Přišel jsem o ruku a nohu!“ říká syn, který spočívá na kanapi. Je zjevně po těžkém zranění v šoku. „Jen jsme seděli doma. Sakra.“

Reportáž

Zprávy o bojích u Bachmutu bývají už týdny uvozeny slovem „krvavé“. Štáb agentury AP se svolením ukrajinské armády natáčel v polní nemocnici v této oblasti a zachytil realitu, v níž tamní zdravotníci pracují.

Zatímco mu vojáci poskytují první pomoc, dostává ze sebe, co se vlastně stalo. Když se ozval první výbuch, viděl, že je soused v garáži. Měl tam kamna. „Běžel jsem k němu a zrovna se ozval ten druhý výbuch.“

Druhého muže vojáci nenašli.

Ošetřující voják zatím utahuje muži škrtidlo a nahlas si počítá otočky: „Jedna, dvě, tři, čtyři.“

Pak dorazila sanitka a muže i s matkou odvezla.

O dalším osudu zraněného muže se zatím redakci Current Time nepodařilo získat žádné nové informace.

Reklama

Doporučované