Hlavní obsah

Spustí pokřik a útočí na nás. Ukrajinci popisují ruskou taktiku u Bachmutu

Svět bez obalu: Ukrajinští dělostřelci se snaží zastavit ruský postup na město Bachmut. Video: RFE/RL

 

Reklama

Boje u východoukrajinského Bachmutu jsou stále intenzivnější. Ukrajinské jednotky brání město už několik měsíců. Na obou stranách je zároveň i velké množství zraněných vojáků. Reportáž z místa nejtěžších bojů.

Článek

„Kdykoli Rusové zaútočí, tak se před našimi pozicemi shromáždí velké množství lidí, možná 30–50 mužů. Daná skupina spustí pokřik a zaútočí na naše pozice, kde máme možná pět nebo šest lidí. Myslím si, že ze zvolenou taktikou mají šanci se dostat až k našim liniím. Ale zůstane jich zhruba jenom pět, ale dostanou se sem,“ popisuje ruskou taktiku Roman, který slouží v jedné z ukrajinských jednotek rozmístěných v okolí Bachmutu.

Ruské jednotky se podle něj touto taktikou snaží prolomit obranu města. Opakované vlny útoků způsobují ukrajinské straně těžké ztráty. Ve zdejší polní nemocnici mají teď problémy s velkým počtem přijatých vojáků. Nejčastější zranění jsou způsobená dělostřeleckými granáty.

„V posledním týdnu to bylo intenzivnější. Většinou jde o střepinová zranění. Mnoho z nich jsou ale i lehká zranění, například pohmožděniny,“ říká lékař Andrij.

Ukrajinští vojáci se snaží pohyb ruských jednotek pravidelně monitorovat i pomocí dronů, aby předešli zbytečným ztrátám.

„Nepřítel nyní shromažďuje své rezervy. Vidíme spoustu kolon a dělostřelectva, které soustředil kolem Bachmutu. Naším úkolem je zjistit, kde jsou, a předat informace dělostřeleckým jednotkám, které na ně spustí palbu,“ vysvětluje svou práci jeden ze členů jednotky, která má na starosti obsluhu dronů.

Rusové navzdory četným ztrátám nezastavují útočné akce v okolí Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Novopavlivky v Doněcké oblasti.

Reklama

Doporučované