Hlavní obsah

Svědectví od Kyjeva: Kromě filmů jsem takovou válku nikdy neviděla

Svět bez obalu: Kromě filmů jsem takovou válku ještě neviděla, říká Ukrajinka. Video: RFE/RL

 

Reklama

Z ukrajinské Irpině, těžce poničené ruskými jednotkami, pokračuje evakuace obyvatel. Za poslední tři dny uprchlo z města, které leží nedaleko od Kyjeva, přes dva tisíce lidí.

Článek

V minulých dnech se lidé prchající z Irpině dostali pod intenzivní ostřelování ruské armády. Podle místních představitelů okupují už nejméně třetinu šedesátitisícové Irpině ruské jednotky. Vše ostatní by však mělo být stále pod ukrajinskou kontrolou.

Civilních obyvatel zůstává ve městě jen hrstka. Lidé opouštějí své domovy v obavě, že je jen otázkou času, než se obrana města pod tlakem útočících ruských jednotek zhroutí. „Ještě je tu místo, pojďte, pojďte! Stoupněte si více k sobě, chlapi. Odvedou vás do autobusů a pak bude následovat evakuace na nádraží. No tak, lidi, pospěšte si!“ snaží se ve videu, které najdete v úvodu textu, uspíšit odjezd uprchlíků Ukrajinec, který koordinuje evakuaci.

„Nyní jsme mezi Kyjevem a Irpiní. Irpiň je místo, kde se nacházejí výškové budovy. Jsou to nové domy na okraji města. Samotné město se rozkládá ještě o několik kilometrů dál. Abyste se dostali z města pryč, musíte buď jet z Irpině přes most do vesnice Romanovka, nebo jít celou tuto cestu pěšky, což je asi kilometr, a pro ty, kteří jsou ve městě, je to ještě delší,“ popisuje současnou situaci reportér televize Current Roman Suchan.

Na otázku, proč se rozhodla odejít až teď, jedna z žen řekla, že ji k tomu přimělo upozornění úřadů, že to může být poslední příležitost dostat se pryč. „Kromě filmů jsem takovou válku nikdy neviděla. Okolní domy vybuchovaly. Modlili jsme se a Bůh nás zachránil,“ dodává Ukrajinka.

„Střílejí bez přestávky. Přijít sem z předměstí Irpině je velmi nebezpečné. Díky Bohu, že nás svezli a že svezli i staré lidi, protože ti by to třeba i s dítětem nezvládli. Čekali jsme do poslední chvíle – doufali jsme, že budeme moct zůstat. Ale nemohli jsme si pomoct. Dnes jsme se konečně rozhodli. Není tu voda, elektřina, internet, žádné spojení,“ říká další žena, která se rozhodla odejít z města.

Podrobnosti v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované