Hlavní obsah

Ukrajina má síť oddaných informátorů, díky nimž odhaluje ruské pozice

Svět bez obalu Milana Šímy.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzívě v Chersonské oblasti na jihu země. Postup jí umožňují i informace od místních, kteří jí předávají údaje o ruských pozicích. Většině obyvatel za to hrozí tvrdé tresty.

Článek

„Volal jsem své dceři do Kryvého Rihu a ona pak informace předala někomu jinému,“ vysvětluje v reportáži Olexandr, jak pomáhal ukrajinským jednotkám.

„Volal jste jí kvůli informacím o ruských pozicích?“ ptá se novinář z Rádia Svobodná Evropa.

„Ano, proč bychom to neudělali? Samozřejmě, že jsme to nahlásili,“ reaguje na otázku Ukrajinec.

Anatolij dokonce pomáhal přímo ukrajinské průzkumné jednotce.

„Naši přišli k řece a my jsme jim pomohli ji přejít a ukázali jim, jak se dostat k ruským pozicím. Pak jsme počkali, až splní svůj úkol, a převezli je zpět přes řeku. To je skutečný příběh,“ popisuje akci postarší muž.

Pomáhal ukrajinským dělostřelcům zaměřit i ruské pozice.

„Jel jsem se na kole podívat, kde Rusové jsou a pak jsem jejich polohu ukázal na mapě našim vojákům. Používali dron. Byl to dobrý pocit. Dělali jsme, co jsme mohli, abychom našim pomohli,“ svěřuje se Anatolij.

Válka na Ukrajině očima českého velitele

Zážitky z frontové linie líčí tak detailně, že si člověk snadno představuje záběry, které přitom nikdy neviděl. A kde fantazie nestačí, ukazuje Tango fotografie. Seznam Zprávy se znovu setkaly s českým bojovníkem na Ukrajině.

Místní vzali reportéra RFE/RL na místo, kde měli Rusové své pozice; nedávno se stalo terčem ukrajinského ostřelování. V nastalém zmatku po sobě zanechali obrovské množství vojenské výzbroje.

„Ruská armáda opustila dané pozice velmi narychlo. Vojáci zde zanechali mnoho věcí. Jsou tu spací pytle, hrnky, uniformy, bundy a možná i neprůstřelné vesty,“ ukazuje na poházené věci reportér Borys Sachalko.

Na cestě zpět do vesnice míjí novinář s místními ohořelá auta, která ukradli ruští vojáci.

„Byli jako zvířata. Byli opilí nebo zfetovaní. Ukradli nám všechna auta. Všechna auta tu nechali,“ říká další obyvatel vesnice, kde Rusové čtyři obyvatele zabili.

Obyvatelé města novináři RFE/RL popsali, jak se jim žilo pod ruskou okupací.

„Řekli, abych vypadl z domu. Pozor, jsou tam ještě miny,“ varuje novináře muž, když ho provází vesnicí. „Takhle to teď tady po jejich odchodu vypadá. Ani záchod neuměli použít. Prostě udělali potřebu na podlaze a vodu z něj používali na pití.“

Během ukrajinského ostřelování bylo poničeno mnoho tamních domů. Místní to armádě nezazlívají. Pro většinu je důležitější, že se mohli vrátit zpět do svobodné obce.

„Naši vojáci odvedli dobrou práci. Vypakovali odsud ty parchanty,“ dodává muž přesto, že mu dům zničilo ukrajinské dělostřelectvo při osvobozování vesnice.

Jaká je současná situace na frontě?

Rusko se v poslední době soustředí hlavně na bombardování ukrajinské kritické infrastruktury. Pohyby na frontě jsou proto menší.

Většina obyvatel osvobozené obce s úlevou a nadšením přivítala ukrajinské vojáky, kteří je přišli zachránit.

„Naši kluci to tady bombardovali, aby vyhnali ruské vojáky. Začali jsme plakat, když jsme je uviděli,“ přidává se žena.

Reportér se ptá: „Takže vám to nevadí?“

„Ne, jsme šťastní, že nás osvobodili. Můžeme volně chodit po ulicích. Svoboda je to nejdůležitější. Jsme zase svobodní!“ odpovídá žena.

Osvobození Chersonu bude předcházet jedna z nejtěžších bitev války, protože Rusové spolu s evakuací úřadů a civilistů pokračují v posilování svých jednotek ve městě. V Chersonské oblasti se podle velitelství ukrajinských sil Jih dosud podařilo osvobodit více než 90 obcí.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované