Hlavní obsah

Ukrajinští dělostřelci ve videu: Jsme naživu jen díky taktice „vystřel a zmiz“

Svět bez obalu Milana Šímy: „Jen díky taktice ‚vystřel a zmiz‘ jsme ještě naživu,“ říkají ukrajinští dělostřelci na frontové linii.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér Rádia Svobodná Evropa natáčel mezi ukrajinskými vojáky na frontové linii.

Článek

Zatímco Rusko 10. října bombardovalo města po celé Ukrajině, na východě země pokračovaly boje podél frontové linie. Například v ostře sledované Doněcké oblasti se ruské jednotky pokoušejí dobýt důležité město Bachmut.

„Ukrajinští vojáci pálí na ruské jednotky ze samohybné houfnice,“ ukazuje v úvodní reportáži reportér Rádia Svobodná Evropa Andrij Kuzakov, který se dostal přímo na místo bojů.

Svůj pohled na bojiště připojil jeden z ukrajinských vojáků: „Pěchota tvrdí, že nepřítel se snaží postupovat a konsolidovat své síly, ale naši vojáci je odráží a v některých oblastech dokonce postupují vpřed. Pokud vidíme nějaký pohyb nepřítele nebo pokud dochází k ostřelování, zaujímáme palebné pozice a plníme své úkoly.“

Ukrajinští dělostřelci tvrdí, že se – na rozdíl od Rusů – snaží střílet pouze v okamžiku, kdy mají reálnou možnost zasáhnout konkrétní cíl.

O zbraních

Kyjev po sérii ruských útoků na civilní cíle volá po dalších dodávkách zbraní ze zahraničí. Ukrajina nadále zoufale potřebuje i vojenský materiál sovětské výroby, který už téměř není odkud brát.

„Vyjít ven a střílet, aniž bychom věděli kam, nemá smysl,“ zdůvodňuje dělostřelec, podle kterého bombarduje ruské dělostřelectvo téměř naslepo.

„Palba nepřítele není přesná, ale oni mají více munice, takže si to mohou dovolit,“ tvrdí Volodymyr.

Po střelbě posádka děla rychle odjíždí, aby nemohla být nepřítelem zasažena. Taktika „vystřel a zmiz“ je prý hlavní důvod, proč jsou ještě tito vojáci naživu.

„Jsem mechanik a řidič a závisí na mně životy členů posádky,“ popisuje svou roli další z vojáků jednotky.

10. října zahájila ruská armáda – jako odvetu za poškození Kerčského mostu – raketový útok na řadu ukrajinských měst.

Ruská odveta, 10. 10. 2022

  • Po sérii ruských útoků na ukrajinská města jsou mrtví a zranění po celé Ukrajině. Fotky následků si můžete prohlédnout zde, záběry z Kyjeva nabízíme zde.
  • Rakety dopadaly na Kyjev, Záporoží, Charkov, Dnipro, ale i Lvov a Žitomír na západě Ukrajiny. Podrobněji v mapě zde.
  • Ruské rakety poškodily 11 důležitých objektů ukrajinské infrastruktury v osmi regionech a v Kyjevě.
  • Útoky vypadají jako pomsta za víkendové poškození Kerčského mostu, vedoucího z Ruska na anektovaný poloostrov Krym. Moskva z činu obratem a bez zjevného důkazu obvinila ukrajinské tajné služby. Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z jaderného terorismu.
  • Podle ukrajinské tajné služby GUR ale Rusko plánovalo útok na Kyjev a kritickou infrastrukturu už od začátku října, jak píšou ukrajinské servery.
  • Ještě v úterý pozastavila Ukrajina vývoz elektrické energie, aby mohla stabilizovat vlastní přenosovou soustavu.

„Nepřítel místo toho, aby ostřeloval naše vojenské pozice, zasahuje civilní cíle a snaží si tak vynahradit své vojenské neúspěchy. To je selhání jejich velitelů a průzkumu, který nedokáže najít důležité cíle a používá dělostřelectvo a řízené střely pouze k ničení celých oblastí,“ myslí si Volodymyr.

Ukrajina nedávno osvobodila velkou část svého území na východě země, ale britská rozvědka uvádí, že právě v oblasti okolo města Bachmut získávají Rusové část území zpět. I ukrajinská strana připouští, že právě zde je situace nejvíce napjatá.

Reklama

Doporučované