Hlavní obsah

Video: 30 let žil v Bělorusku. Teď Kubánce vyhostili, neví, zda uvidí děti

Svět bez obalu: Kubánec žil 30 let v Bělorusku. Teď ho vyhostili za účast na protivládních demonstracích. Netuší, zda kdy uvidí své děti.Video: RFE/RL

 

Reklama

Do Běloruska se přestěhoval, aby tam mohl žít se svou partnerkou a prvním dítětem. Když v roce 2020 v zemi vypukly protesty proti výsledku prezidentských voleb, rozhodl se k nim připojit. Stálo ho to domov.

Článek

Kubánský občan Roberto Valdes Casanueva, který strávil posledních 30 let v Bělorusku, byl letos 9. prosince vyhoštěn. V zemi musel nechat celou svou rodinu. Důvodem byla pro úřady jeho účast na protestech proti režimu Alexandra Lukašenka.

„Osud Běloruska mi nemůže být lhostejný. Většina lidí věděla, co se děje, a nechtěla se s tím smířit. Ptáte se sami sebe: ‚Jak se k tomu postavit?‘ Budete pasivním spoluviníkem, kterému je všechno jedno, nebo podpoříte Bělorusko v jeho boji za svobodu a za jiného prezidenta, který by ho lépe reprezentoval v zahraničí?“ tvrdí Casanueva.

V listopadu 2020 byl zatčen a uvězněn v nechvalně známém Akrestinském vazebním vězení.

Po vyhoštění musel v zemi nechat svou rodinu – partnerku a tři děti. S jedním z nich se loučil přímo na letišti. „Řekl jsem mu, že ho mám moc rád a že budu vždy na jeho straně, že zůstane navždy v mém srdci. Těžko říct, kdy ho znovu uvidím,“ svěřil se v rozhovoru s reportéry RFE/RL Casanueva.

Kubánec následně odletěl do Moskvy. „Dny se mi tam měnily v týdny, týdny v měsíce, měsíce v roky a vy s tím nemůžete nic dělat. Nezáleží na vás, jak dlouho tam zůstanete. Nemáte možnost to ovlivnit,“ popisuje Valdes své první dojmy po příjezdu do Moskvy.

Teď se bojí i návratu na Kubu, protože kubánské úřady vyjádřily běloruskému režimu mnohokrát podporu a obě země udržují velmi přátelské vztahy. Takže zatím zůstává na turistické vízum v Moskvě a zvažuje, co dál.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované