Hlavní obsah

Video: Boje v Kyjevě. Rusové se dostali asi 8 kilometrů od prezidentského sídla

Svět bez obalu: Ruské jednotky se podle Kyjevanů pokusily obsadit okolí stanice metra.Video: RFE/RL

 

Reklama

Autobus rozstřílený kulkami, hořící vozidla a mrtví na ulici – takové scény natočili reportéři Rádia Svobodná Evropa v Kyjevě.

Článek

Na videu jsou vidět následky ruského útoku. Reportáž byla natočena 28. února asi 8 kilometrů od sídla ukrajinského prezidenta. Místní obyvatelé novinářům uvedli, že se zde ruské jednotky pokusily obsadit okolí stanice metra.

„Ke střelbě došlo včera večer. Střílelo se. Díkybohu byli naši vojáci úspěšní, pokud vím. Udělali správnou věc: Žiješ-li mečem, zemřeš mečem,“ říká jedna z místních obyvatelek. Rozstřílený autobus patřil ukrajinským jednotkám domobrany. Ačkoliv zde oficiálně nebyli hlášeni žádní zabití, na místě zůstala mrtvá těla.

„Tohle všechno se tu jen tak povalovalo?“ ptá se reportérka při pohledu na nábojnice do samopalu.

„Ano, na náměstí u lékárny. Našli jsme to na silnici. Jsou to trofeje. Sláva hrdinům!“ říká zvýšeným hlasem žena.

Reportérka: „Co si myslíte, že bude dál?“ „My očekáváme vítězství,“ odpovídá optimistickým hlasem obyvatelka Kyjeva.

„Myslím, že Rusy brzy vyřídíme. Všechno bude v pořádku,“ dodává její přítel.

V pondělí večer bylo ostřelováno město Brovary jen asi sedm kilometrů východně od Kyjeva. Na místě byl jeden mrtvý a pět zraněných, uvedl na Facebooku brovarský starosta Ihor Sapožko. Útok nejspíše zasáhl radarové centrum, uvedla ukrajinská média. Ostřelování hlavního města a okolí pokračovalo i v noci na úterý.

Raketovým útokem bylo zasaženo město Bila Cerkva, které leží v Kyjevské oblasti asi 80 kilometrů od hlavního města, napsala agentura Unian.

V samotném Kyjevě je situace napjatá, uvedl v pondělí na sociální síti Telegram jeho starosta Vitalij Kličko. Upřesnil, že od osmi hodin večer do sedmi hodin ráno místního času platí zákaz vycházení a že hromadná doprava jezdí částečně. Obchody mohou mít otevřeno do sedmi hodin večer. Od úterý začíná ve městě platit přísný zákaz prodeje alkoholu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované