Hlavní obsah

Video: Bývalý kazašský prezident si v hlavním městě vybudoval umělý ostrov

Svět bez obalu: Bývalý kazašský prezident si nechal vybudovat v hlavním městě umělý ostrov. Video: RFE/RL

 

Reklama

Lidé umělému ostrovu začali říkat „ostrov korupce“.

Článek

V hlavním městě Kazachstánu Nur-Sultanu, které bylo pojmenováno po bývalém prezidentovi v roce 2019, vlastní Nursultan Nazarbajev a jeho rodina pozoruhodnou sbírku paláců a velkolepých nemovitostí a to včetně 12hektarového umělého ostrova, kterému lidé začali říkat ostrov korupce. Novinářům Rádia Svobodná Evropa se podařilo získat detailní informace o rozsáhlém realitním impériu, které v Kazachstánu rodina Nazarbajevových vlastní.

Letos v lednu vypukly v Kazachstánu protivládní demonstrace. Lidé během nich protestovali právě proti korupci a také chudobě a právě v průběhu protestů – zřejmě kvůli obavám o svůj majetek – přepsal například Nazarbajev jednu z nemovitostí na svého nejmladšího syna.

V minulosti byla také jedna z budov na ostrově státní rezidencí prezidenta, ale podle dokumentů teď nemovitost vlastní nastrčená společnost spojená s Nazarbajevem.

A i v okolí patří vily lidem, kteří jsou spojeni s bývalým prezidentem: jednu z nemovitostí vlastní Nazarbajevův tchán Kajrat Satybaldjuly, dále pak jeho nevlastní sestra a Nazarbajev nezapomněl ani na svou vlastní sestru a dceru. Ti všichni mají na ostrově honosné vily.

Mezi VIP sousedy je pak kazašský generální prokurátor, bývalý premiér a také jeden z kandidátů na prezidenta, který ve volbách dělal Nazarbájevovi loutkového protikandidáta. Ale i na dalších lukrativních místech v Nur-Sultanu vlastní Nazarbájevovi desítky nemovitostí a také asi 200 hektarů půdy.

Vyšetřování Svobodné Evropy také prokázalo, že rodina vlastní i rozsáhlé pozemky na jihu Kazachstánu. I přístup na toto území – podobně jako na ostrov – je přísně střežen. „Přes závoru nás nepustili, takže jsme museli jet dál na koních,“ vysvětluje reportér Rádia Svobodná Evropa Manas Qaiyrtajuly. „Teď stoupáme jednou z roklí vedoucích do Uškonyru. Do cíle nám zbývá ještě několik hodin. Není ale jasné, jestli se budeme moci k rezidenci přiblížit.“

Z dokumentů vyplývá, že zde Nazarbájevovi vlastní asi 10 tisíc hektarů. Podle těchto zdrojů je vlastní Nazarbájevův synovec a společnosti patřící Nazarbájevovu bratrovi. Je veřejné tajemství, že navzdory slábnoucí politické moci je tato rodina bezkonkurenčně nejbohatší v zemi.

Reklama

Doporučované