Hlavní obsah

Video: Další svědectví o zabíjení civilistů. Rusové zastřelili tři mladíky

Svět bez obalu. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruští vojáci zabili ve vesnici Mochnatin tři mladíky, kteří se procházeli po ulici. Matka jednoho z nich se svého syna pokusila přepravit do nemocnice. Kvůli zdržování na kontrolních stanovištích se ho nepodařilo zachránit.

Článek

Valentyn Jakymčuk a dvojčata Jevhen a Bohdan Samodijovi šli 14. března společně po ulici v severoukrajinské vesnici Mochnatin, když proti nim ruští vojáci zahájili palbu. „Před konvojem se pohybovala tři obrněná vozidla. Na obrněncích jeli vojáci. Byl to ruský konvoj označený bílými kruhy,“ popisuje reportérům Rádia Svobodná Evropa situaci jeden z místních. Celý incident začala vyšetřovat ukrajinská prokuratura, která našla na místě činu náboje ze samopalu, útočných pušek a i dělostřeleckou munici. „Co jsem viděla? Chyběla mu hlava. Mozek byl snad všude. Jednu nohu měl zlomenou. Kost mu trčela ven. O kus dál byla zadní část hlavy. A všude kolem tady hořelo,“ popisuje situaci žena, která byla na místě tragédie jako jedna z prvních. Dorazil tam i přítel zabitých mladíků Mychajlo Drohan, který studuje medicínu. „Přiběhl jsem Jevhenovi a Bohdanovi na pomoc. Jevhen ležel tady a Bohdan támhle. Začal jsem pomáhat Jevhenovi, protože byl těžce zraněný. Strhal jsem z něj šaty. V hrudi měl díru velkou jako moje dlaň. Viděl jsem, jak mu tluče srdce. Nebylo kam přiložit škrtidlo. Byli zmasakrováni. Vojáci mířili tak, aby je zabili,“ říká na kameru Mychajlo Drohan.

Na místo dorazila i matka dvojčat Oksana Samodijová. „Viděla jsem z dálky, jak mí synové leží na cestě,“ říká matka.

„Kolem nich bylo mnoho lidí. Říkali mi: ‚Bohdan je naživu. Vezměte ho do nemocnice.‘ Naložila jsem ho do auta. Pořád tam ještě jsou krvavé skvrny. Zastavovali nás na každém kontrolním stanovišti. Musela jsem pokaždé vystoupit z auta, otevřít dveře a vše jim ukázat.“

„I vašeho syna uvnitř?“, ptá se reportér.

„Ano. A vysvětlit jim, kam jedeme a proč,“ odpovídá matka.

Bohdana se bohužel nepodařilo včas dopravit do nemocnice.

„Už jsme skoro dorazili do města, když zemřel. Ale nechtěl jsem to jeho matce říct. Pořád se mě ptala: ‚Jak je Bohdanovi?‘ ‚Nevím,‘ odpovídal jsem. Než zemřel, zvedl ruku. Ležel jsem vedle něj. Požádal mě o ruku, tak jsem ji uchopil tak, jak jsme se vždycky zdravili, a on vydechl naposledy,“ popisuje poslední okamžiky kamarád všech tří chlapců. Dvojčata Bohdan a Jevhen by 10. června oslavili své 18. narozeniny.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované