Hlavní obsah

Video: Dva bratři zahynuli pár dní po sobě v bojích na Ukrajině

Svět bez obalu: V rozmezí jen několika dnů zahynuli během bojů na Ukrajině dva bratři.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinskou rodinu zasáhla tragédie. Bratři Kyrylo a Vasyl, kteří oba sloužili v ukrajinské armádě, zahynuli v rozmezí několika dnů. Vasyla zabila mina v Mykolajivské oblasti, Kyrylo při ruském útoku na základnu v Javorově.

Článek

„Měli jsme spoustu plánů. Na nic jsme nespěchali,“ pláče v reportáži RFE/RL Ukrajinka Olena Vyšyvanaová. Její muž Kyrylo zemřel po útoku ruských jednotek. „Mysleli jsme si, že na všechno ještě máme čas. Ale Bůh rozhodl, že si ho vezme k sobě. Kyrylo nás teď bude sledovat z nebe a chránit nás před zlem. Budeme v pořádku. Naše dcera vyroste.“

Kyrylo byl mezi 35 ukrajinskými vojáky, kteří zahynuli během ruského ostřelovaní vojenské základny v Javorově poblíž polských hranic. Na základnu dopadlo tehdy okolo 30 řízených střel.

„Čekali jsme na zprávy celý den. Doufali jsme, že pod sutinami zůstali nějací živí lidé. Čekali jsme celý den. Obvolávali jsme nemocnice a hledali ho. V pět hodin odpoledne nám pak ale zavolal jeho kamarád a řekl, že ho viděl mrtvého,“ popisuje tragédii Olena.

Za svého muže se provdala před dvěma roky, před pěti měsíci se jim narodila holčička Melanija. „Tak moc ji miloval. Tak moc. Zbožňoval ji. Smála se, když přišel domů. Usmívala se na něj víc než na mě… Povýšili ho na majora. Chlubil se, že brzy bude podplukovník. To byl jeho sen,“ svěřuje se slzami v očích vdova.

Kyrylův bratr Vasyl by policejní důstojník. Zahynul 3. března v Mykolajivské oblasti. Jeho snoubenka Marjana říká, že dlouho neměla zprávy, co se vlastně přihodilo.

„Když začalo ostřelování, pokládal miny pod mostem. Řekl svým chlapcům, aby se kryli, ale on sám se do úkrytu vzdáleného asi 200 metrů už nedostal. Jedna ze střel zasáhla minu uloženou pod zemí a ta vybuchla. Zasáhly ho střepiny,“ popisuje Marjana.

Novinářům pak ukazuje Vasylovu fotografii, pouští jim video. „Takhle mi volal z frontové linie. Moc se mu po mně stýskalo. Moc se chtěl vrátit domů. Měli jsme spoustu společných snů a plánů. Mám pocit, jako by mi někdo vzal část mého já. Nevím, jak mám teď bez něj žít,“ svěřuje se cestou na hřbitov, kde je Vasyl uložen. „Nikdy jsem si nemyslela, že ho budu takto navštěvovat. K tomuhle nemělo dojít.“

Vasyl a Kyrylo byli pohřbeni ve vesnici Duliby nedaleko Lvova, hroby mají bratři vedle sebe.

„Tohle jsem si nedokázala představit ani v nejhorších nočních můrách. Dva bratry připravila o život tahle zatracená válka,“ pláče snoubenka zabitého vojáka.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované