Hlavní obsah

Zachraňují lidi z osvobozených obcí. Novinář natočil evakuaci v Luhansku

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinští dobrovolníci vyrážejí do osvobozených obcí evakuovat obyvatele, kteří nemají kam jít. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští dobrovolníci se vydávají do zničených osvobozených měst a vesnic v Luhanské oblasti, aby pomohli místním obyvatelům s evakuací.

Článek

„Dnes jsme se s dobrovolníky vydali na nedávno osvobozené území v Luhanské oblasti. Pokusí se odtud evakuovat zdejší civilisty. Ti se tam totiž dostali do pasti. Jsou teď přímo uprostřed bojů. Je to tu hodně nebezpečné a neustále se tu střílí,“ popisuje situaci v reportáži novinář Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir.

Dobrovolníci na základě informací od vedení obce obcházejí domy, kde se mají nacházet lidé, které čeká evakuace.

„Je tam někdo?“ snaží se dobrovolnice Olha Zajcevová najít obyvatele v rozbombardovaných domech ve městě Makijivka.

Mnoho lidí ve městě zůstalo, protože nemělo kam odejít.

„Můj dům shořel. Bydlíme teď u sousedů,“ říká dobrovolnici jeden z místních obyvatel. „Já vím, přišli jsme sem pro vás,“ vysvětluje mu dobrovolnice Olha. „Přišli jste pro nás? My nemáme kam jít,“ reaguje muž.

„Dobrý den, přijeli jsme za vámi. Jmenuji se Olha a jsem dobrovolnice, která vám přišla pomoct s evakuací. Poslala nás pro vás Halyna, starostka vaší vesnice,“ říká Olha místním lidem, které objevila v jednom z dalších domů.

Více o zvěrstvech páchaných v Chersonu

Kyjev obvinil ruské síly z páchání válečných zločinů a zvěrstev v Chersonské oblasti. Ukrajinská prokuratura informovala o nálezu mučíren, podle místních obyvatel Rusové využívali skládku k pálení těl zemřelých vojáků.

Evakuovaní obyvatelé jsou odváženi nejdříve do Slovjansku a poté budou posíláni do náhradního ubytování v Ternopilské a ve Lvovské oblasti.

Přestože v blízkosti obce probíhají težké boje, někteří lidé odmítají odejít ze svých domů.

„Pojďte s námi,“ snaží se přesvědčit Olha muže. Ukrajinec ale odmítá. „Ne, já nechci.“ – „Všichni odsud ale odcházejí,“ pokračuje dobrovolnice. „Tak ať jdou,“ stojí si za svým rozhodnutím muž.

Na evakuaci museli lidé často čekat v nevyhovujících podmínkách a v zimě.

„Je to hrozné. Schovali jsme se ve sklepě. Neměli jsme tam vodu. Dali jsme tam seno, abychom to přečkali. Bylo to strašné. Celou noc jsme nespali,“ popisuje své zážitky žena, která s evakuací naopak souhlasí.

„Vzala jsi Pepu s sebou?“ ptá se v reportáži novinář malé holčičky, která drží během evakuace v náručí morče. „Jistě, on už si válku prožil,“ odpovídá dívka.

Většina lidí byla v pořádku dovezena do sběrného tábora, odkud se dostanou do bezpečnějších míst.

OSN uvádí, že na Ukrajině už 6 540 000 lidí ztratilo svůj domov.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované