Hlavní obsah

Video: Jsme potrava pro ukrajinská děla. Ruští vojáci dávají průchod emocím

Svět bez obalu Milana Šímy: „Nejste potrava pro děla, ale vycvičení vojáci,“ ujišťoval velitel odvedence v Ardatovském okrese.Video: RFE/RL

 

Reklama

Částečná mobilizace v Rusku byla dokončena, oznámilo ministerstvo obrany. Provázely ji ale zmatky, nedostatky a přehmaty, což nakonec připouští i úřady, a prezident Vladimir Putin proto vyzval k nápravě těchto chyb.

Článek

Například u města Ardatov v Nižněnovgorodské oblasti na konci října protestovali vojáci proti odvodu a obvinili místní úředníky, že je posílají na frontu jen jako „potravu“ pro ukrajinská děla. Celou situaci natočil na mobil jeden z přihlížejících.

„Milí branci! Nejste potrava pro děla, ale vycvičení vojáci,“ snaží se je uklidnit velitel.

Přítomní vojáci ale jeho slibům nevěří a reagují: „Jsme potrava pro děla!“ „Jsme potrava pro děla!“ trvají na svém odvedení vojáci.

Dojde i ke slovní potyčce mezi velitelem a jedním z vojáků.

„Ty hajzle! Ten chlap je invalida. A já? Mám osmiletého syna a šestiletou dceru. Jsou to jen prázdná slova, ty sráči,“ křičí na úředníky jeden voják, a to poté, co stejně jako ostatní dostal na rozloučení se svými blízkými jen 5 minut.

Rusko porušovalo podmínky mobilizace

Povolávací rozkaz dostávali i muži, kteří nikdy nesloužili v armádě ani nenavštěvovali vojenské vzdělávací kurzy. V Burjatsku pak údajně vytahovali studenty přímo z výuky, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu opakovaně prohlásil, že ruští studenti mobilizováni nebudou.

Na internetu koluje řada dalších videí, která ukazují zmatky, nedostatky a přehmaty během odvodů. Na mnoha z nich si odvedenci stěžují na špatné vybavení a výcvik.

„Bunda, kterou jsem dostal, je stará. Kalhoty jsou standardní. Pláštěnka do deště je ze sovětských dob. Tohle je batoh. Čepice? Asi tak z roku 1982!“ říká ve videu ruský voják.

Další video bylo natočeno na Krymu: „Takhle vypadá náš bojový výcvik před odchodem na frontovou linii! Proč tam jedeme? Budeme tam někde něco kopat, kosit, nebo tam budeme bránit svou vlast?“ říká v reportáži voják, který spolu s ostatními upravuje s lopatou jakési prostranství.

I další odvedení vojáci upozorňují, že většina z nich nedostává řádné vybavení a v jednotkách často kolují chaotické informace.

„Vyfasovali jsme pušky kalašnikov a bajonety. To je vše. Žádné informace, žádní velitelé. Nevíme, kde je nepřítel, kde jsou naši vojáci. Nemáme žádné vysílačky, žádnou munici,“ poukazuje na špatnou výstroj a komunikaci v reportáži odvedený voják.

Ruská média už informovala o ztrátách na životech, ke kterým mezi nově mobilizovanými často dochází. Prezident Vladimir Putin uvedl, že prý každý absolvoval 10 až 25 dní výcviku. A mluvčí Kremlu připustil, že noví vojáci nemají dostatek vybavení.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované