Hlavní obsah

Video: Moderní zbraně a speciální výcvik. Tálibán buduje stálou armádu

Svět bez obalu: Moderní zbraně a speciální výcvik. Tálibán buduje stálou armádu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Islamistické hnutí buduje novou afghánskou armádu. Ve městě Ghóst se konala tento měsíc vojenská přehlídka. Tálibán na ní ukázal jak nové jednotky, tak i moderní zbraně, kterými Spojené státy roky zásobovaly předchozí vládu.

Článek

Během vojenské akce tálibánští vojáci hrdě projížděli ulicemi ukořistěnými obrněnými vozy typu MRAP a Humvee.

Aby dokázali bývalí islámští radikálové ovládat tuto moderní vojenskou techniku, absolvovali speciální tříměsíční výcvikový program, který byl právě během přehlídky slavnostně ukončen. „Nyní jsme plně schopni provést jakoukoli složitou operaci a postavit se jakékoliv hrozbě. Podnikneme odvážné akce k odstranění nepřátel našeho náboženství, vlasti a muslimského národa,“ říká v reportáži RFE/RL jeden z vojenských absolventů.

Otázkou ale zůstává, zda tálibánští bojovníci opravdu dokážou obsluhovat a také udržovat v chodu nejmodernější americké vojenské vybavení. „Před odchodem jsme vycvičili spoustu mechaniků pro servis těchto vozidel. Takže očekávám, že budou schopni udržet tyto věci v provozu po delší dobu,“ domnívá se bezpečnostní expert z Centra pro námořní analýzy Jonathan Schroden.

„Myslím, že by mohli v relativně krátké době vytvořit konvenčně vypadající armádu. Zda tato armáda bude opravdu schopná - narozdíl od partyzánského boje, kterým bojovali tak dlouho - bojovat i jako tradiční armáda, to se teprve uvidí a bude to pro ně výzva, o kterou se ale budou muset pokusit.“

Není jasné, nakolik bude Tálibán například schopen využít bojové vrtulníky Black Hawk a sofistikovanější letouny, které se mu také dostaly do rukou. Piloti Tálibánu ale podle Schrodena už ukázali, že umí pilotovat například ruské vrtulníky Mi-17.

„Spojené státy v Afghánistánu vycvičily i poměrně dost leteckých mechaniků. Takže je Tálibán teď pravděpodobně buď přemluvil a donutil, aby pro něj dále pracovaly. A mohli by získat pomoc i od některých východoevropských zemí a získat pro ně náhradní díly a případně i smluvní údržbáře. Takže očekávám, že budou nějakou dobu schopni létat s Mi-17,“ dodává Schroden. Tálibán chce vybudováním konvenční armády získat větší mezinárodní vliv a také posílit domácí jednotu. „Vyzýváme všechny mladé lidi ze všech kmenů a provincií Afghánistánu, aby vstoupili do nové armády. Sjednoťme všechny Afghánce, udělejme z nich bratry a vybudujme silné a organizované vojenské jednotky, které budou konkurovat zbytku světa,“ uvedl v rozhovoru jeden z tálibánských velitelů Hafíz Rašíd Omarí.

Pokud se Tálibánu konvenční armádu opravdu podaří vytvořit, mohl by si tím upevnit svou moc v zemi. „Pokud se jim podaří vytvořit životaschopné bezpečnostní síly, které budou schopné udržet v Afghánistánu bezpečnost a zabránit expanzi takových skupin, jako je Islámský stát, a zabránit povstání jakékoli jiné povstalecké skupiny, což by mohlo vést k další občanské válce, tak to samo o sobě má potenciál zvýšit bezpečnost v celém tomto regionu. Z dlouhodobějšího hlediska by ale mohl v budoucnu začít ohrožovat i některé ze svých sousedů - nejpravděpodobnějšími kandidáty by byl Írán nebo dokonce i Pákistán, s nimiž měl Tálibán v minulosti někdy i špatné vztahy, a existují i další problémy, jako jsou hraniční spory a  přistěhovalectví,“ rozebírá v reportáži Jonathan Schroden.

Tyto obavy se na slavnostní přehlídce ale někteří tálibánští velitelé snažili vyvrátit. „Chceme mít s mezinárodním společenstvím a zejména s našimi sousedy dobré vztahy. Chceme vztahy založené na vzájemném respektu. Očekáváme také, že se nikdo nebude vměšovat do našich vnitřních záležitostí, protože každá akce vyvolává reakci. Ujišťujeme svět, že nikdo nepoužije naši půdu k teroristickým útokům někde jinde. Mezinárodní společenství se něčeho takového bát nemusí,“ tvrdí čerstvý vojenský absolvent. Další znepokojující problém ale může nastat v případě, že by se Tálibán rozhodl část své nově nabyté moderní vojenské techniky, kterou by třeba nedokázal udržet v chodu a nebo používat, prodat tomu, kdo by mu nabídl nejvyšší cenu, ať by to byl kdokoliv.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované