Hlavní obsah

Video: Nebojte se padnout za vlast. Rusko zavádí do škol vlastenecké kurzy

Svět bez obalu Milana Šímy: Rusko zavedlo na tamních školách nové vlastenecké kurzy, které mají prohloubit lásku k vlasti. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské školy rozšířily své vyučování o vlastenecké kurzy. Děti se v nich učí o nutnosti bránit svou vlast, když je v nebezpečí. 

Článek

Ruské ministerstvo školství nechalo zhotovit propagační video, které je promítáno žákům 3. a 4. tříd základních škol. Děti v něm dostávají instrukce, jak mají milovat svou vlast. „Touha pracovat pro vlast, odvaha a odhodlání bránit vlast, když je v ohrožení…,“ stojí v nové učební pomůcce. Někteří ruští učitelé proti této propagandě, která byla ve školách zavedena kvůli válce na Ukrajině, začali otevřeně vystupovat a kritizovat ji. Zároveň se jim nelíbí, že mají nový předmět vyučovat bez nároku na odměnu. „Není jasné, zda se jedná o placenou práci, nebo ne. Máme řadu zákonů, které poruším, pokud budu postupovat podle návodu, jak tuto hodinu učit,“ říká reportérovi RFE/RL Taťána Červenková, která je učitelkou matematiky na jedné z ruských škol. Nové učební materiály vydalo ruské ministerstvo školství 7. září. Výslovně se v nich nezmiňuje válka na Ukrajině, ale některé verze prý dětem vysvětlovaly, že se není třeba bát smrti, když zemřete v boji za vlast. Tato věta ale byla nakonec z materiálů odstraněna. „Naše učitelská unie dostává denně 30–50 dopisů od rodičů a učitelů. Takovou odezvu jsme ještě nikdy na žádné téma nedostali. Je jasné, že odpor je velký. Rodiče nechtějí, aby jejich děti tyto kurzy navštěvovaly. A řada učitelů odmítá tyto hodiny vyučovat. Tisíce nebo možná i desetitisíce jsou připraveny tyto hodiny sabotovat,“ uvádí Daniil Ken z ruské Aliance učitelů.

Ruský výklad historie

Ruský režim provádí rozsáhlé změny ve studijních plánech zahrnující povinné exkurze nebo jednotnou výuku historie. Podle odborníků mají za cíl prohloubit propagandu a militarizovat společnost od její nejmladší generace.

Nový předmět sice není pro školáky povinný, ale rodiče tvrdí, že vedení škol nutí jejich děti, aby ho navštěvovaly. „Mnoho rodičů cítí tlak ze strany učitelů a ředitelů škol, kteří se je snaží přesvědčit, aby děti tyto kurzy navštěvovaly. Bylo mi řečeno, že úřady věnují této otázce zvláštní pozornost,“ říká jedna z oslovených matek Anastasia Kuznětsova.  Někteří učitelé, kteří vyjádřili svůj nesouhlas, už byli ze škol propuštěni. Jedním z nich je i Raušan Valjullin, který vyučoval dějepis. „Současné předpisy pro výuku zakazují ve škole propagovat politické myšlenky. Nelze vyučovat ani o současné politické situaci. Můžete učit pouze dějiny politického myšlení,“ říká Valjullin. Ruští učitelé se obávají, že se současná politická situace v zemi bude ve školství projevovat velmi negativně. „Mnoho učitelů říká, že se omezila příprava na závěrečné zkoušky a délka všech hodin se zkrátila o 5 minut atd. To všechno poškozuje normální vzdělávací proces. A my jsme připraveni bojovat za kvalitní vzdělávání dětí,“ poukazuje na další problémy ve školství Taťána Červenková.

Ruští učitelé si zároveň musejí dávat pozor, co před žáky říkají o invazi na Ukrajině. Ruští poslanci na začátku března schválili zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím.

Reklama

Doporučované