Hlavní obsah

Video: „Nejsem otrok.“ 76letá ruská malířka protestuje proti Putinovi

Bez komentáře: Ruska Jelena Osipovová opakovaně v Petrohradě protestuje proti invazi na Ukrajinu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruska Jelena Osipovová opakovaně v Petrohradě protestuje proti invazi na Ukrajinu. Přestože jí hrozí zatčení, nepolevuje v činnosti. Na zatýkání je zvyklá, proti vládě Vladimira Putina protestuje už dvacet let.

Článek

Malířka a bývalá učitelka poskytla rozhovor reportérovi Rádia Svobodná Evropa, ve kterém popsala, proč se nebojí protestovat proti ruskému režimu.

24. února začala ruská invaze na Ukrajinu a Jelena okamžitě zareagovala.

„To je ten transparent z 24. února. Ten večer jsem s ním šla na Něvský prospekt,“ ukazuje 76letá umělkyně novináři RFE/RL plakát. Během protestu v Petrohradě ji později zadržela ruská policie.

Podle Osipovové se Rusko na invazi připravovalo dlouhodobě. „Všechny tyto události byly už léta předvídány. Bylo jasné, že se to připravuje, a bylo jasné, že se to může stát. Ale nikdo nevěřil, že naše vláda o něčem takovém skutečně rozhodne,“ říká malířka.

O několik generací starší ženu potěšila i reakce mladých lidí. „Ze strany mladých lidí byla velmi silná reakce, kterou jsem nečekala. Hodně mladých lidí – a nejen jich – zvolilo podobný způsob protestu: Ve velkém počtu vyšli do ulic a křičeli ‚Ne válce!‘. Můj plakát je potěšil a některé dokonce rozplakal. Mladí muži plakali kvůli své bezmoci a ptali se: Jak vám můžeme pomoci?“ říká Jelena Osipovová.

Protestovat přišla i na začátku března. Na transparentu měla nápis: „Vojáku, odhoď zbraň a bude z tebe opravdový hrdina!“ Poté byla opět zadržena policií. O březnových protestech jsme psali zde. Mnoho Rusů ale podobné protesty neschvaluje. „Silní mladí lidé – pravděpodobně z řad těch, kteří dobrovolně odjíždějí na Ukrajinu zabíjet, se snaží moje plakáty zničit nebo odnést. Deset jich obklopí člověka, který chce něco říct nebo držet plakát. A je to, nedá se nic dělat. Všechno zničí.“

Poprvé protestovala v roce 2002. Tehdy skupina Čečenců obsadila moskevské divadlo a chtěla vyměnit rukojmí za odchod ruských vojsk z jejich země. Během policejního zásahu použily bezpečnostní síly plyn. Přes 170 lidí zemřelo na otravu plynem. Osipovová z jejich smrti vinila ruského prezidenta Putina. „Zná mě celé město. Snažím se protestovat proti režimu už od roku 2002 a za tu dobu jsem byla snad na všech místních policejních stanicích. Já totiž nejsem otrok. Právě díky otrokům se tyrani dostávají k moci.“

Jelena Osipovová otevřeně vyjadřuje své názory proti ruské invazi na Ukrajinu, a to i přesto, že ruští poslanci na začátku března schválili zavedení trestní odpovědnosti v podobě až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované