Hlavní obsah

Video: „Nevěděl jsem, co to je.“ Novinář natočil útok kazetovou bombou

Svět bez obalu Milana Šímy: „Nevěděl jsem, co to je.“ Novinář natočil útok kazetovou bombou. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinský novinář Andrij Dubčak a jeho syn přežili útok kazetovou municí, když se během natáčení dostali pod ruskou palbu. Oba útok zakázanými bombami přežili.

Článek

Kazetovou munici tvoří rakety či bomby, ze kterých se při bombardování uvolní desítky malých kuliček. Tato zbraň je sice ve většině zemí zakázaná, ale Rusko ji na Ukrajině často používá. 

Ukrajinský novinář Andrij Dubčak a jeho syn Danylo měli štěstí a útok kazetovou bombou přežili. A dokonce se jim podařilo ho natočit. Stalo se to na předměstí města Bachmut koncem července.

„Nevěděl jsem, co to je. Ty bomby nevydávají typický zvuk jako při dělostřelecké palbě, nebo když letí granát,“ popisuje v reportáži Rádia Svobodná Evropa nebezpečnou situaci novinář. „Až za pár okamžiků mi došlo, že je to kazetová munice. Výbuchy, které byly zpočátku daleko ode mě, se začaly přibližovat.“

Jak říká, za chvíli – během několika vteřin – se kolem nich rozpoutalo úplné peklo. „Jako by kolem vás všechno vybuchovalo. Slyšíte jen zvuky a cítíte tlakové vlny a vy můžete jen ležet a bát se. Hrozně jsem se bál o svého syna. Co s ním je. Bylo to opravdu šílené. Po první vlně jsem se pokusil vstát a chtěl jsem se dostat k místu, kde syn ležel, ale ta munice asi měla nějaký časovač a když jsem vstal, došlo k dalšímu výbuchu. A tak jsem si musel znovu lehnout,“ vzpomíná Dubčak.

Aktuálně z fronty

Poté, co ukrajinské síly vyhnaly ruské okupanty z města Balaklija, přišel v pátek na řadu i strategicky důležitý Kupjansk. Ukrajinská ofenziva v Charkovské oblasti tak postupuje překvapivě rychle.

Většina zemí se zavázala k zákazu použití kazetových bomb. Mezi ty, které smlouvu nepodepsaly, patří Rusko, Ukrajina, Čína a Spojené státy.

„Kazetová munice je důležitou součástí ruské vojenské strategie. Dá se velmi snadno použít na velkou vzdálenost, pro ruskou armádu je bezpečná a zároveň je velmi účinná,“ vypočítává novinář důvody, proč se podle něj v současném konfliktu tak hojně využívá.

Organizace Human Rights Watch zveřejnila v srpnu zprávu, ve které rozsáhlé použití kazetových bomb ruskými jednotkami potvrdila. Zpráva ovšem rovněž uvádí, že třikrát od začátku invaze byla použita i Ukrajinou.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované