Hlavní obsah

Video: Okupace skončila. Rusové ale Cherson dál mohutně ostřelují

Svět bez obalu: Ukrajinská armáda osvobodila Cherson. Přesto Rusové město dál terorizují a ostřelují. Video: RFE/RL

 

Reklama

V Chersonu už nežijí pod ruskou okupací, přesto obyvatelé města musí stále čelit následkům ruského ostřelování.

Článek

Mnoho domů je v ukrajinském Chersonu kvůli bojům ve špatném stavu. Místní si stěžují na nedostatek základních potřeb.

„Tlaková vlna nám rozbila všechna okna. Uvnitř máme ale teplo. Máme elektřinu a tekoucí vodu. A to jsme ještě před nedávnem neměli, teď už je to opravené,“ říká reportérce Rádia Svobodná Evropa muž v okně jednoho z polorozbořených domů. Ukazuje na nedaleké místo, kde došlo k výbuchu a právě k následné tlakové vlně, která pak způsobila škody.

Navzdory ruskému ostřelování dobrovolníci přivážejí do Chersonu každý den humanitární pomoc. Na místě kvůli útokům zemřely desítky lidí a většina domů má také rozbitá okna, což je pro ně v mrazivém počasí velkým problémem.

„Stále dochází k ostřelování. Humanitární pomoc dostáváme pravidelně. To funguje. Závažnějším problémem jsou ale rozbitá okna. Nemáme fólie ani překližky, kterými bychom sklo nahradili. Potřebujeme to teď víc než jídlo,“ popisuje současnou situaci v Chersonu žena.

Nedávno byl ve městě znovu otevřen supermarket.

„Neviděli jste to tu, když byla okupace. My jsme tu zůstali po celou dobu a člověk měl pocit, že nemůže dýchat. Chodili jsme kolem a cítili jsme tu temnotu,“ říká v reportáži jeden z kupujících.

Mohlo by vás zajímat

Tváří v tvář letošní ruské invazi se Ukrajina ukázala být jednou z nejodolnějších společností. Nejde přitom jen o domněnku, ale také o zjištění mezinárodního vědeckého zkoumání. Česko v něm dopadlo podstatně hůře. Čím to je? A může odolnost Ukrajincům vydržet?

Obyvatelé Chersonu žádají Kyjev o větší podporu. Bojí se totiž, aby přežili zimu.

„Elektřinu jsme tady neměli už 28 dní. Není dostatek generátorů. Máme alespoň benzin. Už měsíc nám ale neteče voda,“ stěžuje si novinářce jeden z obyvatel města.

Kromě generátorů elektřiny je ve městě i nedostatek léků.

„Chci koupit léky pro babičku, ale nemůžu žádné najít. Potřebuji je vzít do vesnice, kde žije, ale nikdo žádné neprodává,“ říká v reportáži mladá žena.

„Všechny ostatní lékárny jsou zavřené. Tato v centru města je jediná otevřená. Jiná tu není,“ dodává muž ve frontě před lékárnou.

„Je tu vždycky takhle plno?“ ptá se reportérka. „Samozřejmě. Lidé jsou tu často nemocní,“ reagují lidé ve frontě.

Rusko podniká podobné masivní útoky na Ukrajinu a její kritickou infrastrukturu od října každý týden a dál tak připravuje její obyvatele o světlo a teplo v době, kdy teploty klesají pod bod mrazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované