Hlavní obsah

Video: Pro psy je hledání výbušnin hra na slepou bábu, říká ukrajinský psovod

Svět bez obalu: Pro psy je hledání výbušnin hra na slepou bábu, říká ukrajinský psovod. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští ženisté používají při vyhledávání výbušnin, které za sebou nechává ruská armáda, speciálně vycvičené psy.

Článek

„Jsme teď v areálu cihelny. Byla tu ruská vojenská základna a bydlelo tu padesát ruských vojáků. A druhá budova sloužila jako sklad munice,“ ukazuje v reportáži RFE/RL Oleh Strilka z ukrajinské záchranné služby.

Právě tu probíhá ohledání, zda není areál zaminovaný. „Zůstali tu měsíc. Drželi tuto pozici, aby mohli ostřelovat Ochtyrku a Trostjanec. Byla zde umístěna vojenská jednotka s 20 tanky,“ dodává jeho kolega Roman Pomazan.

Jedno výbušné zařízení se dokonce našlo přímo během natáčení reportáže. „Pes teď pracuje. Signalizuje, že je tu výbušnina. Druhý pes to také ucítil. Takže je tam nebezpečný výbušný předmět. Vedoucí jednotky nález teď potvrdil,“ popisuje další člen jednotky.

„Pro psy je hledaní nebezpečných předmětu velká zábava,“ říká ukrajinský psovod Maksim Patjocha. V terénu pracuje s belgickým ovčákem jménem Tay. „Jsou mu tři roky. Jeho úkolem je vyhledávat výbušniny. Má to rád. A nejen on, ale i ostatní psi. Je to pro ně něco jako hra na slepou bábu. Někdo něco schoval a oni to musejí najít,“ popisuje Patjocha. 

Ukrajinské armádě se podařilo ruské jednotky z této oblasti vytlačit. Zanechaly po sobě totální zkázu.

„Když ruské jednotky ustupovaly, jejich vojáci se tu převlékli, nechali tu vojenské uniformy i boty a oblékli si civilní oblečení. Odjížděli na kolech a v autech, která ukradli místním civilistům. Kradli, co se dalo. Nevím, jak to popsat. Všechny dveře jsou tu rozbité. Ne otevřené, ale rozbité. Jako by ani nevěděli, že se dveře dají otevřít,“ dodává Maksim. „Neexistují slova, která by popsala, co tady po sobě nechali. Je to neskutečné. Rusové jsou barbaři. Takový svět tady nechceme.“

Problém s nevybuchlou municí, která zamořuje po bojích ukrajinské území, může podle odborníků trvat léta. Nevládní organizace Halo Trust, která se zabývá likvidací nevybuchlé munice, varovala, že Ukrajina se bude muset zbavovat těchto nebezpečných pohrobků války možná až desítky let.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované