Hlavní obsah

Video: Říkali nám ukrajinská prasata. Lidé z Chersonu popsali měsíce okupace

Svět bez obalu Milana Šímy: Obyvatelé Chersonu oslavují navrácení města pod ukrajinskou samosprávu. Rusové jej opustili na prahu humanitární katastrofy, i tak jsou místní šťastní.Video: RFE/RL

 

Reklama

Déle než osm měsíců okupovali Rusové ukrajinské město Cherson a poté, co ho museli před nedávnem díky úspěšné ukrajinské ofenzivě opustit, zanechali ho na pokraji humanitární katastrofy.

Článek

„Rusové nám říkali ukrajinská prasata. Ptali se: ‚Proč nás nemáte rádi? Jsme přece jeden národ!‘ Nejdřív nám nadávali do prasat a pak se ptali, proč je nemáme rádi,“ popsal situaci v rozhovoru s reportérem televize Current Time jeden z místních obyvatel.

V městě ležícím na jihu Ukrajiny se od počátku okupace zformoval odpor vůči ruským jednotkám. Měl nejrůznější podobu.

„Říkala jsem si, že bych měla něco udělat. A tak jsem se rozhodla, že vyrobím leták, vytiskneme ho a vyvěsíme. Tak jsme to udělali. Měla jsem strach. V pět hodin ráno jsme ten leták dali na zastávky MHD,“ popisuje žena, která přišla na hlavní náměstí přivítat ukrajinského prezidenta (o návštěvě Zelenského více zde).

„Je mi 42 let. V noci jsem chodil kreslit graffiti na zeď. Zní to jako něco, co by normálně dělalo spíš dítě, ale věděl jsem, že se to lidem, kteří to uvidí, bude líbit,“ popsal jiný občan. „Měl jsem z toho radost. Opravdu jste potřebovali vidět nápis ‚Sláva Ukrajině‘. Díky tomu jste si uvědomili, že všechno bude v pořádku.“

Rozhovor o Chersonu

„Rodiče dnes dostali pomoc od vojáků, jinak ale nemají elektřinu ani plyn, vodu berou z Dněpru a topit nemohou,“ líčí autorka deníku z okupovaného Chersonu. V rozhovoru mluví i o tom, jak prožívala osvobození svého rodného města.

Ruské síly zničily před svým útěkem z Chersonu všechnu kritickou infrastrukturu. Především komunikační sítě, dodávky vody, tepla a elektřiny.

„V Chersonu není elektřina, tekoucí voda ani plyn. Ruská vojska vše před svým ústupem poškodila,“ popisuje situaci v ulicích Borys Sachalko, reportér Current Time. „Cherson však nevypadá jako frontové město. Stále je tu život. Po ulicích jezdí auta, obchody jsou otevřené, a dokonce tu jezdí i veřejná doprava – autobusy a mikrobusy. A jsou tu také strhané ruské plakáty,“ ukazuje.

Úřady tvrdí, že bude trvat několik týdnů, než se ve městě obnoví všechny základní veřejné služby.

Lidé zatím chodí pro vodu do řeky Dněpr. „My vodu bereme na mytí podlah. Někteří lidé ji ale používají třeba i na mytí vlasů. Zásobování vodou bude prý obnoveno asi za dva týdny,“ svěřuje se jedna z obyvatelek.

Přestože ve městě nefunguje základní infrastruktura, místní jsou šťastní, že jsou svobodní a mohou veřejně ukazovat ukrajinské vlajky.

O okupační správě

Kirill Stremousov často vystupoval v médiích za ruskou správu v Chersonské oblasti. V minulosti na sebe upozornil jako odpůrce očkování proti nemoci covid-19 a šiřitel konspiračních teorií. V roce 2017 šokoval svět videem, na kterém mával a točil se svojí čtyřměsíční dcerou a říkal při tom, jak jí křupe v kostech.

„Nejde jen o vlajky, které tu teď vidíme. Vidíme i naději a svobodu,“ vysvětluje Chersoňan.

„Není tady elektřina, voda ani internet. Ale cítíme se mnohem lépe! Jsme tady a navzdory všemu se usmíváme. Jsme tak šťastní, že nám to vhání slzy do očí,“ dodává další kolemjdoucí.

Zatímco obyvatelé města oslavují svou nově získanou svobodu, velká část Chersonské oblasti zůstává nadále obsazena ruskými jednotkami.

Fotky z Chersonu: Lidé jsou bez pitné vody, s kanystry chodí k řece

Reklama

Doporučované