Hlavní obsah

Video: Rodiče dětí zavlečených z Ukrajiny do Ruska popsali, jak se to stalo

Svět bez obalu Milana Šímy: Šestnáct unesených ukrajinských dětí se vrátilo zpět ke svým rodinám.Video: RFE/RL

 

Reklama

Byly nedobrovolně deportovány na ruské území. Teď se šestnáct ukrajinských dětí vrátilo zpět ke svým rodinám. Toto jsou jejich příběhy.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) byli u toho, když se po dlouhých měsících setkala skupina dětí, které byly zavlečeny z Ukrajiny na Ruskem okupovaná území nebo i přímo do Ruska, se svými rodiči.

Sedmnáctiletá Maryna a její patnáctiletý bratr skončili na Ruskem anektovaném Krymu. „Školy dostaly nabídku poslat své žáky na letní prázdniny do ruských ozdravných táborů. Později jsme zjistili, že to nemá nic společného se zdravotní péčí,“ vzpomíná jejich matka Maryna Lomová.

Děti už se z letního tábora domů nevrátily, Rusové je nadále zadržovali.

Jiný příběh vypráví Veronika Tsymbolarová, další matka uneseného dítěte. „Mou dceru odvezla ruská kolaborantka. Přivedla ji na kontrolní stanoviště v Nové Kachovce. Ale nebylo jim dovoleno projít, protože moje dcera neměla řádné doklady. Tak ji prostě nechala na kontrolním stanovišti. Dceru pak následně odvezli na Krym autobusem. Nevěděla jsem, kde je, jestli je živá. Bylo to velmi stresující,“ svěřila se během rozhovoru pro RFE/RL.

Příběhy deportovaných ukrajinských dětí

Tisíce dětí už odvezly ruské okupační síly z Ukrajiny na takzvanou převýchovu. Dětem pak zajistí ruské občanství i pěstounské rodiny. Nezletilí ale často své rodiny mají právě na Ukrajině a v Rusku žít nechtějí.

Malá Marharyta byla odvezena od rodičů hned po začátku ruské agrese, její znovushledání s rodiči v Kyjevě se teď mohlo odehrát díky aktivitě nadace Zachraňte Ukrajinu.

„Naši záchrannou misi jsme zahájili před několika měsíci,“ říká ředitel nadace Mykola Kuleba. „Naše jednotky začaly znovu dobývat ukrajinská území. A na naši organizaci se začalo obracet mnoho žen, které přicházely a říkaly: ‚Moje dítě je v Rusku.‘ A když jsme se jich zeptali, proč je v Rusku, odpovídaly, že tam bylo uneseno. Podařilo se nám už vrátit 120 dětí z okupovaných území a 30 dětí z Ruska.“

Syn Oksany Tarasové Roman byl také odvezen od své rodiny. A ani přes velké úsilí jeho matky se jej nedařilo dostat zpátky. I jí nakonec pomohla nadace Zachraňte Ukrajinu.

Takhle popsal shledání s mámou sám Roman: „Nejdřív jsem myslel, že se rozbrečím, ale udržel jsem se. Máma plakala, tak jsem se ji snažil uklidnit. Všechno je už teď v pořádku.“

Ukrajinské děti ztracené v Rusku

Od začátku únorové invaze přišlo do Ruska z Ukrajiny více než 4,5 milionu lidí, včetně 690 tisíc dětí, uvedla ruská státní tisková agentura TASS. Moskva tvrdí, že Ukrajincům poskytuje humanitární pomoc, a deportaci několika stovek tisíců dětí označila za evakuaci. Západ to ale označuje za únos.

Ukrajinské děti často uvádějí, že v Rusku čelily psychickému nátlaku a šikaně.

„Všichni nás začali nenávidět, protože jsme Ukrajinci z Chersonu. Nadávali nám. Říkali, že oni jsou Rusové a my jsme na jejich půdě nikdo,“ popisuje situace studentka Nasťa.

Serhij zas vylíčil, jak je v ruských školách trestali, když nechtěli vzdát hold ruské hymně. „Pořád nám pouštěli ruskou hymnu. A když jsme se během ní nepostavili, tak nás o tom nutili psát prohlášení. Ale já jim říkal, že se stejně nepostavím, protože mi to je jedno,“ dodává Serhij.

Ukrajinská národní informační kancelář uvádí, že více než 16 tisíc ukrajinských dětí bylo nedobrovolně deportováno do Ruska. Od začátku únorové invaze přišlo do Ruska z Ukrajiny více než 4,5 milionu lidí, včetně 700 tisíc dětí, uvádějí ruské úřady.

Moskva tvrdí, že Ukrajincům poskytla humanitární pomoc, a deportaci několika stovek tisíců dětí označila za evakuaci, zatímco západní státy za únos.

Reklama

Doporučované