Hlavní obsah

Video: Rodiče ji zalehli, sami nepřežili. Dívenka přežila svou smrt

Svět bez obalu: Dvě ukrajinské dívky přežily svou smrt. Jednu z nich před ruským bombardováním zachránili svými těly její rodiče.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dvě ukrajinské dívky Veronika a Kira jen se štěstím přežily ruské ostřelování. Jedna pochází z Doněcka a druhá z Charkova. Reportéři Rádia Svobodná Evropa s oběma dívkami natáčeli.

Článek

Rodina Veroniky byla zabita během ruského ostřelování Vuhledaru, který leží na východě Ukrajiny. Sousedé popisují, že ji její rodiče zachránili tím, že ji zalehli svými těly.

„Byla ve velmi vážném stavu. Několik dní byla v kómatu. Bylo to kritických prvních 72 hodin. Nebylo jasné, jestli bude žít, nebo ne,“ říká její strýc Elchan Džalilov.

Střepiny zasáhly Veroniku do hlavy a prorazily lebku, přišla o palec levé ruky a celou pravou ruku má částečně ochrnutou.

„Věděl jsem, že si před válkou poranila loket a že se s tím byla léčit v Charkově. A jen díky té jizvě jsem Veroniku poznal. Věřte mi, že bylo těžké ji identifikovat. Až když jsem ji navštívil o týden později a otok už nebyl tak velký, tak jsem ji dokázal poznat,“ popisuje strýc první setkání.

Terapeuti se teď snaží pomoct desetileté Veronice znovu se naučit chodit a hýbat se.

Kira se procházela v jednom z charkovských parků, když vedle ní dopadl granát. Její kamarádku, která šla s ní, výbuch zabil.

„Okamžitě upadla do bezvědomí a i další dívka, která tam byla, byla zasažena. Já jediná jsem si uvědomila, co se děje, ale když jsem chtěla vstát a odejít, tak to nešlo. Nohy jsem měla úplně ztuhlé. Bylo to strašné,“ říká Kira. „Nejděsivější nebylo to, že mě zasáhli, ale že jsem mohla zemřít přímo na místě. Říkala jsem si: ‚Skončí to pro mě tak brzy? Umřu tady?‘ ‚Ne,‘ odpověděla jsem si. Věřím v Boha a začala jsem se modlit. Měla jsem velký strach. Pak mi lidé, kteří ke mně přiběhli, řekli, že budu žít, a já se trochu uklidnila.“

Kira musela být okamžitě operována. „Když jsem poprvé dokázala z oddělení dojít do jídelny, tak to bylo úplné skvělé. Když jsem ale šla zpátky, zatočila se mi hlava. Jsem šťastná, že už můžu chodit. Po ostřelování jsem změnila názory na mnoho věcí. Člověk si musí vážit života a nic neodkládat na zítřek,“ sděluje dívka reportérovi RFE/RL.

Kira teď doufá, že se bude moci léčit třeba v zahraničí a její zranění nebude mít na její další život žádné negativní následky.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované