Hlavní obsah

Video: Ruské důchodkyně vytvořily hokejový tým. Jejich kapitánce je 81 let

Svět bez obalu: Ruské důchodkyně vytvořily hokejový tým. Jejich kapitánce je 81 let.Video: RFE/RL

 

Reklama

V Rusku patří hokej mezi nejoblíbenější sporty. Na severu země mají jednu sportovní raritu. Ruským hokejistkám je sice často přes 50 let, ale hrají se stejným zápalem jako jejich mladší kolegyně.

Článek

„Naší nejmladší hráčce je 52 let. Já jsem nejstarší. Jmenuji se Valentina Fedorova. Je mi 81 let. Jsem kapitánkou týmu Ustjanočky. Hraju v obraně. A říkáme si holky, ne babičky,“ vysvětluje Valentina, která je prý nejstarší hokejistkou na světě. Její tým hraje hokej ve vesnici Bereznik na severu Ruska.

„Já se jmenuji se Olga Alexejevna Filimonova,“ představuje se další hráčka týmu v reportáži.

„Je mi 57 let a jsem útočnice. Když se rozjedu, nikdo mě nedokáže zastavit. Jdu do soubojů tvrdě jako tank. Často vezmu puk, projedu celým hřištěm a dám gól.“

„Nejprve jsme začaly chodit do tělocvičny,“ popisuje vznik týmu Valentina. „Našly jsme ji, když jsme pracovaly jako uklízečky na zimním stadionu. Jednou jsme vyšly nahoru a uviděly posilovnu. Vyzkoušela jsem ji a zalíbilo se mi tam. Řekla jsem o tom ostatním holkám. Bylo nás tehdy osm. A pak jsme jednou uviděly nějaké školáky, jak tu jen tak bruslí. Moc jsme jim záviděly. To jsme jako děti nemohly dělat. Chtěly jsme si to také vyzkoušet.“ Jakmile se ženy naučily základy bruslení, dostaly od trenérky i hokejky. „Děvčata, řekla nám, můžete je použít i jako oporu. Bude se vám s ní lépe bruslit. Jakmile jsme si na hokejky zvykly, hodila nám na led i puky,“ říká kapitánka týmu, jehož trenérkou je Maria Onolbajevova, která se v roce 2010 zúčastnila olympijského hokejového turnaje ve Vancouveru. „Řekly mi, že se to chtějí naučit. První, co mě napadlo, bylo: ‚Nesmysl! Jak mám učit hokej babičky? Nemám s tím žádné zkušenosti‘,“ svěřuje se bývalá olympionička.

Babičkám prý trvalo asi rok, než se naučily obstojně bruslit. „Pořád se bojí, že spadnou. Snaží se vůbec nepadat. Když spadnou, zakryju si oči a říkám si: ‚To je konec‘,“ říká trenérka mužstva. „Někdy zapomínám, kolik mi je let. Když mám s něčím práci, říkám si: ‚Děvčata, jsem unavená, já jsem tak stará.‘ Když jsem ale poprvé dojela až doprostřed kluziště, tak jsem měla obrovskou radost. Nemohla jsem uvěřit, že bruslím!“ svěřuje se kapitánka Valentina Fedorova.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované