Hlavní obsah

Video: Rusové točí žalostný stav jednotek. Dezertéry čeká speciální tábor

Svět bez obalu Milana Šímy: Ruští dezertéři jsou drženi ve speciální táborech. Video: RFE/RL

 

Reklama

Stav ruské armády na Ukrajině je dlouhodobě špatný. Objevují se případy, kdy jednotky mobilizovaných odmítají plnit rozkazy. Moskva pro ně údajně zřídila speciální trestanecké tábory v takzvané Doněcké lidové republice.

Článek

Alexej Arsjutin byl letos v září spolu s dalšími Rusy mobilizován do armády. V bojích na Ukrajině byl vážně zraněn a poté, co se uzdravil, odmítl už dále bojovat. Jeho sestra nyní pro Rádio Svobodná Evropa uvedla, že je ve vězení v Luhansku.

„Byl uvězněn a je ve sklepě v Zajcevě. Tam jsou drženi všichni, kteří odmítnou bojovat. Bratr říkal, že tam bylo 250 lidí. Jsou tam jako vězni Ruska,“ říká Alexejova sestra Jekatěrina Bělovová reportérovi.

Jednatřicetiletý Alexej Arsjutin byl před mobilizací manažerem restaurace KFC v Moskevské oblasti. Má manželku a malého syna. Do bojů byl poslán do okolí Svatova v Luhanské oblasti. Tam jeho jednotka bydlela v nuzných podmínkách v hangáru a spala na dřevěných prknech.

„Mobilizovaní vojáci byli poté posláni na frontovou linii, kde se dostali pod palbu ukrajinského dělostřelectva. Měli držet obranné pozice mezi Svatovem a Kolomyjichou. Neměli k dispozici žádná obrněná vozidla. Neměli žádnou dělostřeleckou podporu. Vojáci tvrdí, že je jejich velitelé opustili. Jejich pluk v bitvě utrpěl těžké ztráty a ustoupil. Vojáci tam o celé situaci natočili video,“ ukazuje v reportáži záběry z fronty novinář Rádia Svobodná Evropa Timofej Rožanskij.

Vagnerovci zveřejnili záběry popravy kladivem

Video zachycuje otřesné praktiky žoldácké skupiny. Její zakladatel a blízký Putinův souputník Jevgenij Prigožin k násilí vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“. Později se od vraždy distancoval.

Alexej Arsjutin si během svého pobytu na frontě zároveň točil videodeník, kde ukazoval špatný stav své jednotky.

„Nemůžeme se dostat z města,“ říká na amatérském videu. „Naši lidé nás nepustí dál. Voláme rodinám. Není tu žádné jídlo. Všechno si obstaráváme sami. Není tu žádné ubytování. Žádný důstojník za námi nepřišel. Nemáme kde přespat. S největší pravděpodobností zůstaneme pod širým nebem.“

Vojáci dostali rozkaz, aby se vrátili na své původní bojové pozice. Ale odmítli a někteří dezertovali. Zbytek zůstal ve vesnici. Nakonec se ale velitelé po nátlaku rodin vojáků rozhodli jednotku přemístit.

„Chlapci požádali, aby je odvezli do Ruska. Podařilo se nám to zrealizovat. Přijelo pro ně nákladní auto a odvezlo je na vojenskou základnu ve Valujkách. Jakmile tam přijeli, dostali co proto,“ uvádí Bělovová.

Alla Marčuková – matka dalšího vojáka z této jednotky – říká, že byli muži poté odvezeni do sklepa v Luhanské oblasti.

„Jsou tam pod silným tlakem. Říkají jim ‚zas..ní zbabělci, přeběhlíci‘. 7. listopadu byli odvezeni do Zajceve v Luhanské oblasti. Tam jsou drženi ve sklepě. Není tam žádné zázemí. Říká se, že je tam spousta vojáků, kteří odmítli bojovat. Za co taky mají bojovat a proti komu vlastně?“ ptá se matka reportéra.

Andrej Marčuk pracoval ve stavebním závodě v Moskevské oblasti. Byl také mobilizován. Do války se mu sice nechtělo, ale nechtěl mít problémy se zákonem. I on byl poslán do Svatova a nyní je pravděpodobně ve sklepě v Zajcevě.

Podle britské zpravodajské služby byly poté, co někteří noví ruští vojáci začali odmítat bojovat na Ukrajině, vytvořeny v ruské armádě takzvané blokační nebo protiústupové jednotky, jejichž úkolem je odrazovat ruské vojáky od útěku tak, že jim hrozí zastřelením.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované