Hlavní obsah

Video: Ruský kněz kázal, že je na Ukrajině válka. Soud už ho potrestal

Svět bez obalu: Ruský pravoslavný kněz napsal, že je na Ukrajině válka. Soud ho za to odsoudil. Video: RFE/RL

 

Reklama

Pravoslavný kněz Ioann Burdinov na svůj web napsal, že na Ukrajině probíhá válka, žádná speciální operace. Soud v ruské Kostromské oblasti ho 6. března uznal vinným a dostal pokutu za diskreditaci ruských ozbrojených sil. 

Článek

Kněz Ioann Burdinov se stal jedním z prvních Rusů odsouzených podle nově přijatého zákona, který omezuje svobodu projevu ohledně informací o ruské invazi na Ukrajinu.

Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů. Maximální trest počítá s odnětím svobody na deset až patnáct let (v případě vážných následků). Kromě toho může soud potrestat dotyčného pokutou dosahující až 1,5 milionu rublů (asi 330 tisíc korun), rokem nápravných prací či až třemi lety nucených prací.

„Jako křesťan si otevřu evangelium a hledám tam slovo ,speciální operace‘. Žádné takové tam ale není. Je tam ale slovo válka. O nějakých zvláštních operacích v Bibli nikdo nemluví,“ vysvětluje v reportáži RFE/RL Ioann Burdinov důvody svého prohlášení.

Ruská policie pravoslavného kněze poprvé předvolala k výslechu poté, co na svých webových stránkách zveřejnil článek, kde použil slovo válka a označil probíhající krveprolití na Ukrajině za nepřijatelné.

„Odvedli mě do místnosti, kde seděli dva muži. Byli zhruba v mém věku, nebo o něco starší. Zeptali se mě: ‚Víš, proč jsi tady?‘ A já jim řekl, že nemám tušení. A oni na to, ať se zkusím zamyslet. Řekl jsem jim, že opravdu nevím, že jsem nikoho nepobodal ani nezabil. Pak mi sdělili, že jsem zveřejnil na svých webových stránkách ten text, a snažili se pokračovat ve výslechu. Sdělil jsem jim, že to mi mohli klidně říct jen po telefonu, protože využívám svého práva nevypovídat. Všechno, co budu chtít říct, řeknu až u soudu. A tak jsem to také udělal.“

Za veřejné jednání zaměřené na diskreditaci ozbrojených sil uznal soud kněze vinným, uložil mu pokutu 330 dolarů (7386 Kč).

„Takové je moje náboženské přesvědčení. Prostě jsem ho jenom vyjádřil. Čím jsem se provinil? Nechápu to. Soud mě neshledal vinným z ničeho špatného. Nevyzval jsem lidi k protestům. Nerozdával jsem letáky. Neřekl jsem jim, aby vyšli na náměstí. Řekl jsem jen, že teď je ta chvíle, kdy se každý musí rozhodnout, co má říct nebo udělat. To ale přece neznamená, že bych lidem řekl, co konkrétně mají dělat, že bych je k něčemu naváděl,“ říká kněz, který se narodil na Ukrajině ve městě Oděsa a později se přestěhoval do ruské Rostovské oblasti.

Než se stal knězem, pracoval jako novinář. Poté se rozhodl, že bude následovat svého otce a dědečka a stane se duchovním.

Novinářům Rádia Svobodná Evropa se svěřil, že jej zpráva o ruské invazi na Ukrajinu šokovala. „Přišlo mi to jako konec světa. Nejenže to ovlivnilo můj život, ale zcela mi to převrátilo můj pohled na svět a na všechno, na čem jsme závislí. Měl jsem pocit, že se mi propadla půda pod nohama. Nevěděl jsem, jak dál žít a co dělat.“

Aktivisté uvádějí, že ruští prokurátoři už zahájili podle nové právní úpravy řízení proti 60 lidem. Souzena je podle nového zákona i novinářka Marina Ovsjannikovová, která minulé pondělí v hlavním vysílacím čase narušila vysílání nejsledovanější ruské televizní stanice Pervyj kanal, když se objevila za zády moderátorky a roztáhla plakát s nápisem: „Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou.“

Policie ji následně zatkla a ruský soud jí v úterý udělil pokutu 30 tisíc rublů (6000 korun). Podle agentury RIA Novosti trest padl za porušení pravidel pro pořádání veřejných akcí.

Podle dřívějších informací ruských médií pokutu dostala v souvislosti se svým videoposelstvím, které natočila před protestem v televizi, nikoliv za samotnou manifestaci v televizním vysílání.

Ovsjannikovová u soudu prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované