Hlavní obsah

Video: Rusové mu prostřelili obličej. Ukrajinec popsal, jak si zachránil život

Svět bez obalu: Ukrajinec Mykola Kuličenko přežil vlastní smrt. Jeho sourozenci stejné štěstí neměli.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruští vojáci Mykolovi Kuličenkovi a jeho bratrům svázali ruce a nohy a střelili je do hlavy, těla zahrabali. Jemu se podařilo přežít. Šokující příběh záhy obletěl svět. Nyní Mykola svolil předstoupit před kameru.

Článek

Příběh Mykoly Kuličenka, který přežil vlastní popravu, dostal se z hrobu a došel do nejbližší vesnice, kde mu místní poskytli úkryt, přinesl v půli května běloruský nezávislý list Naša Niva a informovala o něm i ukrajinská a západní média.

Reportérům RFE/RL se podařilo Mykolu Kuličenka nalézt; souhlasil s tím, aby novináři jeho svědectví natočili.

Jak popisuje v úvodním videu, Rusové v prvních týdnech invaze jejich obec obsadili. 18. března přišli prohledat dům, ve kterém žil spolu se dvěma bratry a sestrou. Ta v té chvíli naštěstí nebyla doma.

Rusové našli ukrajinskou uniformu nejmladšího Jevhena a dědovy medaile. To bylo podle Mykoly důvodem, proč je následně Rusové mučili a pak postříleli. „Jeden z nich se postavil před dveře a zeptal se: ‚Kdo z vás sloužil v armádě?‘ Jevhen odpověděl, že on ano,“ vzpomíná Kuličenko.

Ruský voják jim pak řekl, že ukrajinské jednotky nedaleko zničili jejich vojenskou kolonu a je na odplatu zabijí.

„Svázali nám ruce. Jevhenovi a Dmytrovi dali na ruce pouta. Mě svázali provazem. Jeden voják mi přiložil nůž ke krku, druhý mě udeřil pažbou pistole do břicha. Řekl mi: Otevři ústa! A strčil mi do pusy hlaveň pistole a zeptal se: Kdo zničil náš konvoj?“ popisuje Mykola.

Všem třem bratrům zavázali oči, hodili je do vojenského auta a odvezli je do jiné vesnice. Když se sestra vrátila domů, našla jen nepořádek. „Všechno bylo v domě zničené. Každou skříň prohledali. Nějaké věci byly venku. A moji bratři byli pryč,“ svěřila se reportérům RFE/RL Iryna.

Později vešlo ve známost, že lidi ze vsi mučí v areálu pily sousední obce. „Byl jsem tady,“ ukazuje Mykola místa v hale, kde je Rusové trýznili. „Moji bratři stáli támhle u zdi. Byla tam také řada raněných vojáků, kteří leželi na paletách.“

Na pile je mučili a drželi tři dny. Pak je odvezli, aby je zastřelili. Rusové vykopali hrob. Bratrům svázali ruce a nohy a převázali oči. Pak jim prostřelili hlavy a zasypali hlínou.

„Já jsem stál tady, můj starší bratr tam a můj mladší bratr o kousek dál. Toho zastřelili jako prvního. Pak střelili mě a strčili mě do jámy. Do ní pak na mě spadl můj starší bratr.“

Mykola měl štěstí v neštěstí: Střela mu prošla tvářemi a nezasáhla životně důležité orgány.

Když Rusové odjeli, podařilo se mu vyhrabat z hrobu, přestože měl svázané ruce a nohy. Jednu noc musel ale ještě strávit v opuštěném domě, protože se bál, že by ho mohli Rusové hledat.

„22. března v sedm hodin ráno jsem ho uviděla na mostě,“ říká místní obyvatelka Valentyna. „Mluvil tam s mým synem. Viděla jsem, že byl zbitý, potlučený, špinavý od hlíny. Pozvala jsem ho k nám domů, aby se umyl a posnídal. Dala jsem mu nějaké jídlo na cestu a on odešel.“

Mykola musel ujít desítky kilometrů, než se dostal zpět domů. „Byl ve velmi špatném stavu. Byl zraněný. Měl spoustu modřin. Tvář měl oteklou. Sotva mohl chodit. Nemohl spát. Plakal a sténal ze spaní,“ popisuje Iryna setkání se svým bratrem.

Mykola s Irynou se pak vrátili do sousední vesnice, kde v jámě u jednoho z domů našli těla obou svých bratrů.

Po osvobození na místo dorazili kriminalisté. Prokurátor Serhij Chamajko potvrdil informaci, že bratři měli svázané ruce a nohy, převázané oči a střelná zranění.

Úřady se pokusí vypátrat ruské vojáky, kteří jsou za zločin odpovědní.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované