Hlavní obsah

Video: Rusové po sobě nechávají spálenou zem. Takhle vypadá Charkov

Svět bez obalu: Ruská armáda za sebou zanechává spálenou Ukrajinu. Podívejte se, jak teď vypadá Charkov a jeho okolí. Video: RFE/RL

 

Reklama

Vypálené ruské tanky, rozbitá auta a mrtvá těla pokrývají dálnici vedoucí do ukrajinského města Charkov. Jsou svědectvím o těžkých bojích, které se tu odehrály, když ukrajinské síly zahájily protiútok a z oblasti vytlačily Rusy.

Článek

„Ukrajinské ozbrojené síly odtahují ruský tank jako trofej. Jsou vidět přemalované symboly ruské armády,“ ukazuje v úvodní videoreportáži natočené u Charkova reportér Rádia Svobodná Evropa Roman Pahulič. „Tato silnice vede do Charkova a teď vypadá takto: spousta zničených nákladních a osobních vozidel. Pozice tu držela ruská armáda a podle vyjádření ukrajinské armády střílela i na všechna civilní auta směřující do Charkova a z něj,“ dodává redaktor.

Vesnice Mala Rohan východně od Charkova byla také svědkem těžkých bojů.

„Byla jsem tak šťastná, když jsem v obci viděla ukrajinskou armádu. Stála jsem tu celý den a každého vojáka jsem pozdravila a řekla jim: ‚Děkuji vám, chlapci.‘ Nikdo tady rusky mluvící obyvatele neterorizuje. A nás taky nikdo nezneužívá. Jsou to všechno lži,“ odmítla jedna z místních fámy šířené ruskou propagandou, že jsou to Ukrajinci, kdo terorizují civilní obyvatelstvo, aby očernili Kreml.

Jiná žena pak ukazuje zkázu vesnice Mala Rohan: „Tohle tu po sobě zanechala ruská armáda… Nechtěli odsud odejít. Obsadili nás 6. března. Ukrajinský protiútok začal 25. března. Takže Rusové tu zůstali 20 dní. Žijete tady a uvědomujete si, že jejich děla v polích ostřelují Charkov. Myslím, že chtěli zničit průmyslové oblasti města, jako je Horizont a Charkovský traktorový závod. Ostřelovali je 60–70krát denně. Bolela mě z toho hlava. Celý náš dům se třásl.“

Ruské síly dál dělostřelecky ostřelují různé čtvrti Charkova a zároveň město blokují.

U Rusy kontrolovaného Izjumu pokračují nepřátelské síly v ofenzivě na Slovjansk a Barvinkove.

„Vozidla neustále přijíždějí a odjíždějí. Slyšíme je, jak se pohybují. S největší pravděpodobností jsou to děla, nebo samohybné houfnice. Pokud vím, už tři až čtyři dny se tu neobjevily žádné tanky ani těžká vozidla,“ říká jeden z ukrajinských vojáků.

„Tohle je nejdál, kam se můžeme dostat. Několik kilometrů dál po této silnici jsou pozice ruských jednotek,“ ukazuje ve videu novinář z Rádia Svobodná Evropa.

Reportér RFE/RL uvádí, že těžké boje o Charkov jsou ve městě znát. Mnoho ulic se proměnilo v bojovou frontu, většina domů je zničených.

„Teď jsme v Saltivce, v největší charkovské čtvrti,“ říká v reportáži Roman Pahulič. „Armáda říká, že jsme se ještě nedostali do bojové zóny, takže je tu relativně bezpečno.“

Ruské invazní jednotky ostřelují druhé největší město Ukrajiny nepřetržitě. Na začátku tohoto týdne podnikly 54 útoků na Charkov a další místa v oblasti, uvedla agentura Ukrinform s odvoláním na místního gubernátora Oleha Syněhubova.

„Okupanti podnikli 54 útoků z různých typů dalekonosných zbraní: děl, minometů, tanků, salvových raketometů,“ uvedl Syněhubov.

Úřady zároveň doporučily obyvatelům obcí Barvinkove a Lozova, aby raději odjeli. „Charkovská oblast je připravena na jakékoliv scénáře. Ukrajinské ozbrojené síly udržují pozice a brání region. Musíme držet silný týl,“ dodal gubernátor.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované