Hlavní obsah

Video: Ruští velitelé odpovědní za mučení Ukrajinců dostali vyznamenání

Svět bez obalu Milana Šímy: Ruští velitelé odpovědní za mučení a perzekuci ukrajinských civilistů byli vyznamenáni.Video: RFE/RL

 

Reklama

Řád odvahy „za práci s místním obyvatelstvem“ dostal například plukovník Klimanov, který velel okupačním jednotkám v ukrajinském městě Balaklia. Nechal vypracovat seznamy odpůrců Kremlu a  zřídil pro ně mučírnu.

Článek

Ruské jednotky po sobě během ústupu v okolí Charkova zanechaly mnoho důležitých dokumentů.

Na jednom z flash disků objevili ukrajinští vyšetřovatelé i seznam vyznamenaných ruských velitelů, kteří byli zodpovědní za zacházení s ukrajinskými civilisty na okupovaném území. Reportérům Rádia Svobodná Evropa se podařilo tyto osoby blíže určit.

Zjistili například, že ocenění získal ruský plukovník jménem Nikolaj Klimanov. V nalezených dokumentech stálo, že „za práci s místním obyvatelstvem“ obdržel řád odvahy. Konkrétně se mu podařilo „vypracovat seznam obyvatel ukrajinského města Balaklia, jejichž postoj vůči ruským okupantům byl nepřátelský“.

Místní obyvatelé následně pro RFE/RL vypověděli, že v době, kdy mělo město okupační správu s Klimanovem v čele, byla pro takové lidi zřízena mučírna.

Rozhovor

„Člověka můžete řezat, bít, omotávat hlavu páskou. Bolest vydržíte. Hlad je ale nejhorší. Když po měsíci půstu zavřete oči, zapomenete na svou rodinu, na svou zemi, na všechno. Myslíte jen na jídlo. Celý jsem tam shnil.“

Trenér místního fotbalového mládežnického týmu v ní strávil pět dní. „Tady mě zavřeli,“ ukazuje v úvodním videu malou místnost Vasyl Sribnij. „Byl tam vyšetřovatel. Stál tady vlevo. A byli tam ještě dva vojáci. Jeden muž tam ležel na zemi a křičel. Viděl jsem, jak mu šlápli na krk. V tu chvíli jsem se otočil a jeden z nich mě uhodil do obličeje, sem na tuhle stranu. Měl jsem tam zubní můstek. Zlomil mi můstek a já začal krvácet.“

Další identifikovaný ruský vyznamenaný voják je Volodymyr Čjerněv, který velel jednotce luhanských separatistů. Podle spisu se mu podařilo identifikovat místní obyvatele, kteří pomáhali ukrajinské armádě, a tyto osoby také zatknout. Za to obdržel vyznamenání a finanční odměnu.

Ukořistěné dokumenty dále identifikují důstojníky ruské FSB, kteří se podíleli na terorizování obyvatel Balaklie. Jeden z nich je tam uveden pod pseudonymem Pavel Lenin. Jeho skutečné jméno zní podle RFE/RL Pavel Kaširskij.

Tento důstojník obdržel medaili za to, že se mu podařilo „přesvědčit“ místní úředníky, aby spolupracovali s okupačními orgány. Také identifikoval osm osob, které prý pomáhaly ukrajinskému dělostřelectvu vyhledávat a zasahovat cíle. A dále místní obyvatele, kteří se vyjadřovali negativně o ruské okupaci.

Mohlo by vás zajímat

Ve druhé vlně útoků se mohou ruské rakety a drony vyhnout místům, kde jim hrozí sestřelení.

Hennadij Nevodrov z Balaklie zažil podobné „přesvědčování“ na vlastní kůži. „Vytrhli mi několik zubů. Do úst mi strčili plastovou destičku, takže jsem je nemohl zavřít. Tato řada zubů je pryč,“ ukazuje Nevodrov. „Většinou mě nebili do ledvin, ale kolem srdce. Takhle ti zvedli ruce a přitom jsi měl stále pouta a tady tě zbili…“

Podobné příběhy o mučení civilistů byly zaznamenány ve všech osvobozených oblastech Ukrajiny. Zpráva OSN uvádí, že se zde ruské jednotky dopustily rozsáhlého porušování lidských práv.

Reklama

Doporučované