Hlavní obsah

Video: Ruští vojáci se převlékají za civilisty, snaží se utéct z fronty

Svět bez obalu Milana Šímy: Někteří ruští vojáci se snaží utéct z fronty převlečeni za civilisty.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští vojáci nacházejí v provizorních táborech, které ruští vojáci narychlo opustili, poházené uniformy.

Článek

Ruští vojáci se snaží různými způsoby dostat pryč fronty. Podle ukrajinská armády se v některých oblastech – například u města Izjum – převlékají do civilního oblečení a dezertují.

„Před třemi nebo čtyřmi dny jsme jednoho ruského vojáka zadrželi na křižovatce u dálnice směrem na Rostov. Byl oblečen do civilních šatů a když nás spatřil, dal se na útěk. Kdyby nezačal utíkat, tak bychom si ho asi nevšimli. Říkal, že sem přijel lodí. Zeptal jsem se ho: ‚A víš vůbec, kde je moře?‘“ popisuje v reportáži RFE/RL voják z ukrajinské teritoriální obrany.

I další Rusové, kteří byli v posledních dnech zajati, na sobě měli civilní oblečení. Své uniformy po sobě často zanechávají v provizorních táborech.

„Zdá se, že si někdy ani nestačili obout boty nebo kalhoty. Tak rychle utíkali. Touha zachránit si vlastní kůži je silná,“ uvádí další ukrajinský voják. „A tady je vidět, že mezi nimi jsou i narkomani. Na místech, která opustili, často nacházíme injekční stříkačky a další potřeby pro drogově závislé. Jsou to důkazy, že ‚druhá nejlepší armáda na světě‘ je jen tlupa alkoholiků, feťáků a jiných vyvrhelů.“

Anexi ukrajinských území odsoudil i šéf NATO

Nejzávažnější pokus o uzmutí cizího území v Evropě od konce druhé světové války. Tak označuje generální tajemník NATO Putinovu anexi ukrajinských okupovaných území.

Vojáci ukrajinské teritoriální obrany vzali reportéry RFE/RL na místo, kde měli Rusové své pozice; nedávno se stalo terčem ukrajinského ostřelování.

„Tady byl sklad nábojů. A tady, pod těmito deskami, byli ruští vojáci,“ ukazuje ukrajinský vojáků.

„Bylo jich tu hodně?“ ptá se reportér.

„Nevím. Spali tam. Zasáhli jsme to tu v šest hodin ráno. Budou tu ležet, dokud je odsud nedostaneme,“ odpovídá na otázku Ukrajinec.

Podle zpráv z vedení ukrajinské armády se postup jejich jednotek nezastaví ani po dobytí klíčového města Lyman. Kyjev už ohlásil osvobození vesnice Torske nedaleko nedávno osvobozeného strategického města Lyman v Doněcké oblasti.

Reklama

Doporučované