Hlavní obsah

Video s rodiči odsouzeného novináře. Ukázal lži režimu, dostal 15 let

Svět bez obalu:Video: RFE/RL

 

Reklama

Devětadvacetiletý Ihar Losik, běloruský novinář a spolupracovník Rádia Svobodná Evropa, má jít z rozhodnutí soudu na 15 let do vězení za přípravu a organizace hromadných nepokojů.

Článek

Minsk ve středu tvrdě zúčtoval se skupinou šesti opozičních aktivistů a kritiků režimu Alexandra Lukašenka. Vedle manžela vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské, který dostal osmnáctiletý trest (více zde), si verdikt vyslechl také bloger, novinář a spolupracovník RFE/RL Ihar Losik.

Novináře zatkla policie ještě před prezidentskými volbami v červnu 2020 pro údajnou přípravu narušení veřejného pořádku. Podobná obvinění jsou v Bělorusku většinou politicky motivovaná a Iharovi rodiče, s nimiž teď RFE/RL natáčela jsou přesvědčení, že je jejich syn nevinný.

„Ničím se neprovinil. Snažil se jen upozorňovat na lži běloruských státních médií. Proto je ve vězení,“ říká Losikova matka Natalja.

Rodina od něj za poslední dva měsíce nedostala žádnou zprávu. „Od nás asi také žádné dopisy nedostává, i když mu je pravidelně píšu. Ale žádné odpovědi nepřicházejí. Je velmi nešťastný z toho, že nemůže vidět vyrůstat svou dceru. Ona zatím nechápe, co se děje. Říkáme jí, že je táta na služební cestě.“

Mnozí aktivisté byli - podobně jako Ihar Losik - zatčeni preventivně, ještě před volbami, které byly podle nezávislých pozorovatelů zmanipulované. Drtivě je vyhrál diktátor Alexander Lukašenko. V reakci na podvody v zemi vypukly masivní protesty, které policie brutálně potlačila. Desítky tisíc lidí režim zatkl, několik přišlo o život..

„Mnoho lidí za námi chodí a děkuje nám za to, jak jsme syna vychovali. Spousta lidí, i úplně cizích,“ svěřuje se Natalja Losiková. V skrytu se tomu usmívá: „On je velmi samostatný, ani by mě neposlouchal, kdybych mu něco zakazovala. Nikdy jsem se mu do jeho záležitostí nepletla.“

Otec Ihara říká, že nezbývá než věřit. „Musíme věřit. Ne v Boha, ale v to, že se tady věci nakonec přece jen změní k lepšímu. Možná zítra, možná za měsíc. Tak tu teď žijeme. Ať už je rozsudek jakýkoli - nic to neznamená. Třeba ho propustí výměnou za zrušení západních sankcí, nebo si může odsedět každičký den,“ krčí rameny Aljaksandr Losik.

Jeho syn držel na protest proti svému zadržení už dvakrát hladovku. Dokonce se pokusil podřezat si žíly.

„Když držel hladovku, napsal jsem mu dopis. Možná ho to přesvědčilo, aby přestal. Řekl jsem mu, že jeho dcera Pavlinka bude potřebovat otce a že jsou v sázce všechny jejich společné plány do budoucna. Napsal jsem, že všichni, kdo ho mají rádi, budou nad jeho smrtí truchlit, zatímco lidem na té druhé straně bude jeho osud lhostejný,“ dodává otec.

Ihar Losik byl mezinárodními lidskoprávními organizacemi označen za politického vězně. Podle nevládní organizace Vjasna je v této zemi v současné době 912 politických vězňů.

Běloruské soudy jsou kritizovány za to, že opakovaně vynášejí politicky motivované rozsudky nad členy opozice a disidenty, poznamenala agentura DPA. Navzdory mezinárodním protestům poslaly tribunály do vězení v posledních měsících několik významných představitelů opozice.

Například v září dostala jedenáct let vězení Maryja Kalesnikavová, která se podle tribunálu provinila mimo jiné spiknutím s cílem převzít moc.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované