Hlavní obsah

Video: Školačka natočila na mobil, co prožívala v Mariupolu

Svět bez obalu: Chodí do deváté třídy. Na mobil natočila, co se dělo v Mariupolu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Mariupol se brání z posledních sil a město čelí humanitární katastrofě. Žákyně tamní deváté třídy Alona Zahrebová si o událostech ve městě vedla videodeník.

Článek

„Všechny tyhle hrozné věci tady můžu natočit. Ta krev je tátova. Tady spíme,“ říká v reportáži Alona a prochází se přitom bytem své rodiny v Mariupolu.

Z původních asi 400 000 obyvatel ve městě zůstává podle starosty přes 100 000 lidí, kteří nemají vodu, jídlo, léky ani dodávky tepla.

„Někde dole je naše ohniště. Rodiče tam teď šli ohřát vodu. Támhle jsou! Je tady vidět i místo, kam spadla bomba nebo minometný granát – nevím, jaký je v tom rozdíl. Spadla přímo do výtahové šachty,“ pokračuje ve svém videoblogu dívka.

„V téhle místnosti je asi jedenáct stupňů Celsia. Máme tady připravené všechny věci: batoh, kufr, můj batoh, tátův batoh. Pro všechny případy.“

Alona mohla zveřejnit svá videa na sociálních sítích až poté, co se jí a její rodině podařilo z Mariupolu utéct.

„Rozhodla jsem se, že ukážu našim příbuzným, jak jsme tam žili – sbírali sníh na vodu, jak jsme si rozdělávali oheň na vaření a jak to vypadalo po leteckém útoku. Protože když to někomu jen vyprávíte, tak si to nemůže úplně představit, takhle mu to bude jasné. Potřebujete to vidět na videu,“ vysvětluje dívka v rozhovoru redaktorovi televize Current Time. „Alono, víš, kde jsou tví spolužáci, co s nimi teď je?“ pokračuje v rozhovoru televizní moderátor.

„Asi půlka jich utekla. Ostatní se mi neozvali, ale kdyby se dostali ven, tak by se určitě ozvali. Takže jsou asi všichni pořád v Mariupolu,“ odpovídá na otázku Alona.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované