Hlavní obsah

Video: Školu Rusové zničili, její dům taky. Učitelka vysílá online od trosek

Svět bez obalu Milana Šímy: Svitlana Popovová učí matematiku venku před svým domem. Rusové její školu zničili. Boje v Borodjance nepřežil ani její dům.Video: RFE/RL

 

Reklama

Svitlana Popovová je učitelkou matematiky v ukrajinském městě Borodjanka. Během invaze přišla o dům. A školu, kde učila, zničili Rusové. Přesto se rozhodla dál své žáky vyučovat – online. Občas potřebuje deštník.

Článek

„Nikdo z mých žáků matematiky si neuvědomil, že je učím venku, dokud neviděli video na sociálních sítích. Říkali mi, že předtím nechápali, proč jim během výuky říkám: ‚Vydržte, prší, musím si otevřít deštník,‘“ líčí Svitlana Popovová během rozhovoru s novinářkou Rádia Svobodná Evropa nepříjemnosti, které ji už během výuky zastihly. 

Její studenti viděli jen zeď s tabulí, nikoli místo, kde obojí stojí. „Na stole je počítač. Je umístěný tak, aby viděli jen na tabuli. Požádala jsem o ni a dobrovolníci mi ji přinesli ze školy. Takhle můžu učit každý den. Žáci věděli, že jsem přišla o svůj domov, ale když si pak uvědomili, že je učím venku, tak začali ke všemu přistupovat svědomitěji,“ všimla si ukrajinská pedagožka.

Během ruské okupace Borodjanky přišla o všechno. Přesto se rozhodla, že bude v učení pokračovat. „Když se do toho člověk dostane, tak zapomene na špatné počasí a všechno ostatní… Bydlíme na dvorku v přístavku. Náš dům vyhořel. Schovávali jsme se každý den ve sklepě, protože Rusové byli neustále v pohybu. Vyšli jsme ven, až když celá střecha hořela. Byl to velký požár. Ruský tank, který střílel na náš dům, střílel i na sousední domy,“ popisuje Svitlana příchod Rusů do města.

Změny v ruském školství

Ruský režim provádí rozsáhlé změny ve studijních plánech zahrnující povinné exkurze nebo jednotnou výuku historie.

Do školy se vrátila až po osvobození města ukrajinskou armádou. Z budovy si prve udělali Rusové velitelství, objekt byl podle ní zcela zdemolován.

„Vrátili jsme se sem 4. dubna a viděli, že škola je poškozená. Místní obyvatelé, kteří tu zůstali, nám později řekli, že tam bylo ruské vojenské velitelství. Šla jsem se podívat do své třídy. Zdemolovali úplně všechno. Bylo to děsivé. Udělali ze školy ruinu – poškodili ji, zničili a zanechali ji v hrozném stavu. Děsí mě to. Kreslili tam také graffiti. Teď začnu asi brečet,“ jen těžko brzdí emoce.

„Podívejte. Tohle zbylo z mé třídy,“ ukazuje posléze Svitlana a ukazuje na hromadu knížek, tužek a pravítek.

„Jak dlouho budete takto učit?“ ptá se ještě novinářka.

„Dokud nebude škola opravená a dokud nedostaneme povolení pracovat.“

Reportérka poukazuje na blížící se zimu a chladné počasí. „To zvládneme. Navzdory zničenému domu a zničeným životům budeme učit dál. Musíme vychovat novou vzdělanou generaci. Práce je práce. Normální, každodenní práce,“ říká učitelka matematiky.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované