Hlavní obsah

Video: Špatně placená práce místo školy. Zaměstnávání dětí v Íránu kvete

Svět bez obalu: Na ulicích Teheránu si tisíce afghánských dětí vydělává na živobytí.Video: RFE/RL

 

Reklama

Odhaduje se, že v Íránu žije nelegálně už okolo dvou milionů Afghánců. Většina z nich utekla ze své vlasti kvůli vleklé občanské válce. Řada z nich jsou děti a dospívající. Ti místo chození do školy pracují na ulici.

Článek

Odhaduje se, že například v Teheránu se živí sběrem odpadků více než čtyři tisíce dětí, z nichž většina pochází právě z Afghánistánu, a to přesto, že je v Íránu dětská práce zakázaná.

„Terénní studie, kterou v Teheránu provedla nevládní organizace zaměřená na děti, ukázala, že se zde sběrem odpadků živí asi 4 600 dětí. 95 procent z nich jsou cizinci,“ uvedl v rozhovoru pro server Etemadonline náměstek íránského ministra spravedlnosti pro lidská práva Mahmúd Abbásí a dodal, že jsou tyto děti nezákonně zneužívány.

„Firmy, které si najímá město, tyto děti využívají a mají z jejich práce zisk,“ popisuje situaci Abbásí.

Děti si v Íránu snaží vydělávat různými způsoby. Třeba mytím oken aut na dopravních křižovatkách nebo žebráním.

„Pracuji tady už čtyři nebo pět let. Teď je mi 16 a jsem z Afghánistánu,“ říká jeden z mladíků reportérům Rádia Svobodná Evropa na ulici. Íránská státní sociální organizace uvádí, že v íránských továrnách, na malých trzích nebo ve veřejné dopravě pracují tisíce dětí. Vydělávají si okolo dvou až pěti dolarů denně, ale většinu těchto peněz nakonec získají zprostředkovatelé. A neobejde se to ani bez násilí.

Místní sociální pracovníci jsou přesvědčeni, že by se zneužíváním dětské pracovní síly v Íránu měli zabývat i zákonodárci. Íránský soudní systém totiž navzdory tomu, že zde oficiálně platí zákaz dětské práce, prý nemá žádnou pravomoc jak jednat.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované